Медии: Владимир Путин и Реджеп Ердоган сложиха край мечтите за независим сирийски Кюрдистан

  • 23 октомври 2019 09:14

  • 1768
  • 1
Медии: Владимир Путин и Реджеп Ердоган сложиха край мечтите за независим сирийски Кюрдистан
© Getty (архив)

"Десет стъпки към мир" в Сирия - така московският официоз "Росийская газета" нарича съвместния меморандум, подписан вчера след преговори в Сочи от руския лидер Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 и турския президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва.

По думите на Путин това са съдбоносни договорености, защото дават възможност за решаване на ситуацията по сирийско-турската граница. Принципната позиция в тях гласи, че Сирия трябва да бъде освободена от незаконното чуждестранно военно присъствие, а стабилизирането на ситуацията в тази страна е възможно, само ако се запази териториалната ѝ цялост. Според експерти руско-турското споразумение е реален пробив, пише вестникът. След тези договорености "ще може да се избегнат сблъсъци на турските въоръжени сили със сирийските и с представители на руските въоръжени сили, а тъкмо от това се бояхме", коментира руският сенатор Владимир Джабаров.

Страните подчертаха голямото значение на споразумението за сигурност от Адана. Русия ще съдейства за изпълнението му в днешни условия. Документът бе подписан от Анкара и Дамаск преди над 20 години в турския град Адана. Той предвижда по-специално Сирия да спре подкрепата за Кюрдската работническа партия (ПКК), напомня изданието. "Путин спечели военно сражение, на разстояние хиляда километра, от "Бочаров ручей" - президентската си резиденция в Сочи", коментира вчерашните преговори "Комерсант", изразявайки надежда, че те ще позволят да се избегне нова война в региона.

Всекидневникът цитира думи на Ердоган пред журналисти след срещата, повторени още веднъж: "Ние не се лакомим за чужди територии!". Според него турският лидер е бил принуден да укроти амбициите си, каквито без съмнение е имал, когато преди няколко дни турски войски навлязоха в контролираната от кюрди сирийска територия.

"Русия и Турция започват съвместна операция в Сирия", заявява "Известия". Руска военна полиция започва днес патрулиране на сирийско-турската граница откъм Сирия. Тя ще помогне за 150 часа да бъдат изтеглени от тази зона кюрдските отряди за самоотбрана и оръжията им. Така Москва сложи точка в турската операция "Извор на мира". Според експерти руско-турското комюнике фактически означава край на военните действия в арабската страна, се казва в статията.

"Русия се стреми към възможно по-скорошно нормализиране на обстановката в Сирия, тъй като ситуацията се изостря не много далеч от границите на Евразийския икономически съюз (ЕАИС)", отбелязва пред вестника руският сенатор Андрей Климов. По думите му всеки горещ и мащабен конфликт в този регион заплашва целия ЕАИС, по-специално с непредсказуеми колебания в цените на петрола, от които зависят много сектори от икономиката на Русия. "Затова имаме интерес конфликтът да се решава в дипломатически регистър. Москва отново демонстрира, че с право има статут на главен миротворец", казва Климов.

"В момента Русия може да стане посредник в отношенията между Анкара и Дамаск", убеден е турският политолог Керим Хас. Според него след пълното изтегляне на американските войски от сирийските земи Турция де факто ще остане единственият неканен гост в арабската държава. "Демократите в САЩ обаче ще съзрат в американското изтегляне нов повод за нападки срещу президента републиканец Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския. Защото именно той, както те може да кажат, е изоставил съюзниците си - кюрдите. Стопанинът на Белия дом впрочем ще продължи онова, което е планирал", освен това е твърде зает с подготвяния импийчмънт срещу него и няма да реагира остро на руско-турските договорки", прогнозира експертът.

"Турците потвърдиха, че не искат сирийски територии. Целта им е да махнат кюрдските отряди от своята граница. Докато последните се изтеглят, контролът върху тези земи ще се предава на сирийската армия, а руска военна полиция ще контролира оттеглянето и разоръжаването на кюрдските части, обобщава руско-турското споразумение "Взгляд".

Тоест няма да има нито сблъсъци между турците и сирийците, нито битки между турците и кюрдите ако кюрдите наистина изтеглят войските си, а Дамаск ще получи контрол върху Северна Сирия. Засега впрочем не върху цялата зона - кюрдите ще запазят поделенията си в редица селища, но самият факт, че сирийската армия излиза на границата с Турция, е от извънредно значение.

Дамаск изгуби контрола над границата в самото начало на войната и сега започва да си го връща, което значи, че започва и да възстановява националния си суверенитет. Той няма да е нито антитурски, нито антикюрдски. Както заяви Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975, турците и сирийците предстои заедно да бранят мира и спокойствието по границата, което няма как да стане без взаимоуважително сътрудничество между Турция и Сирия. Изгубиха ли кюрдите играта? Само ако разглеждаме събитията от гледна точка на мечтата за независим сирийски Кюрдистан. Реално обаче нямаше никакви шансове за нейното сбъдване.

Сега кюрдите ще трябва да се договарят с Дамаск за широка автономия в рамките на Сирия - това ще е най-добрият вариант за народа, представляващ над 10 на сто от сирийското население, допълва "Взгляд".

Последвайте канала на

БТА
1768 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Анатема,краваре!

2019.10.23 | 10:09

1

Това,което краваринът /СеРеУ-то/ на се ре, с нищо не мож се изпере!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини