Професия блондинка

  • 25 септември 2019 17:04

  • 2607
  • 0
Професия блондинка
© Getty Images/Novini.bg

Всъщност оригиналното заглавие на филма е Legally Blonde, тоест… нещо като Законно или Законово руса. Нещо, което двамата герои от въвеждащата снимка очевидно не са – законови. 

Преди да продължим, искам да ви покажа една снимка на дъщерята на Тръмп – Иванка, от пристигането ѝ на срещата на ООН. Освен русото, няма нищо общо с темата, но ще ми благодарите…

Getty Images

 

Изглежда най-новият конфликт на Земята е с най-приказното разделение на силите. „Приказно“, защото е като от приказките – добрите срещу лошите. Вече не е въпрос на тази държава срещу онази или тази религия срещу онази, не е и въпрос на идеологии, вярвания или други подобни; нещата се сведоха до абсолютно краткото и ясно дефиниране: добрите срещу лошите. Като в приказките. 

Едните прилагат здрав разум, борят се за спасяването на планетата, искат законност, равенство, адекватност; другите…

… другите не искат нищо от това. Те изглеждат като беснеещи пациенти със сгрешени лекарства, които биха направили всичко, за да видят как разрухата превзема света, здравият разум бива смачкан и подигран (задължително подигран – те обичат това), как деградацията, разделението, болестите, паниката, омразата, хаосът завладяват всичко. Направо се плаша колко библейско изглежда всичко това. 

В Британия Върховният съд определи действията на премиера Борис Джонсън (блокирането на Парламента чрез удължаване на ваканцията му) за незаконни. Освен това Бо Джо беше обвинен от депутатката Лейла Моран, че е получил незаконно 100 000 паунда, докато е бил кмет на Лондон, от американска фирма, за да я пробута да работи по проекти, финансирани от управата на Лондон.  
В САЩ пък започва процедура по импийчмънт на Тръмп. Лидерът на Камарата на представителите на САЩ – Нанси Пелоси – зави кратко и ясно: Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския е предател!

Тези двама „хубостници“ се надпреварват кой да прецака повече своя собствен народ и да го свлече в дебрите на рецесия и криза, но не изостават и в това да се месят максимално много в делата на цялата планета. Познайте колко е ползотворно това. 

А и все повече от тяхната порода навсякъде по света припяват в техния хор. 

От другата страна на бариерата стоят хората, които не желаят нито Британия да напуска ЕС, което ще я доведе до катастрофа, предизвестена от много, много фактори, сред които и масовото напускане на бизнеси от Острова; и започналите вече фалити на стари и стабилни (досега) компании; нито пък желаят САЩ да се отчуждават от света, да правят стени, да вдигат бариери срещу имигрантите, които строят (и преносно, и буквално) държавата, да опрощават данъци на богатите, докато съсипват здравеопазването за бедните; и правителството, начело с Оранжевия, да товари мозъците на хората с расизъм и разделение, страх и омраза. 

Там стоят и хората, които искат ред и спокойствие, а не да живеят в постоянна паника, създавана от политици, които са толкова кухи откъм всичко останало, че единственият им начин да са във властта е да измислят проблеми и врагове, да финансират разрушителни военни кампании, да си купуват врагове, да си внасят проблеми и после да се правят на рицари, решавайки ги. 

За капак, можем да се обърнем и към учудващата любов на Тръмп, Бо Джо и техните фенове към тоталното отричане на проблемите на Глобалната екологична катастрофа, която е под носа ни. И преди съм писал, че един определен тип хора се „надушват“ и много си приличат. Гласувалите за напускането на Британия на ЕС масово са от отричащите Глобалното затопляне и смятат, че познават процесите по-добре от учените, като и наричат последните „измамници“ и „заговорници“, които пробутват фалшиви новини… въпреки че…

… въпреки че заобикалящата ги среда и промените в климата буквално ги удрят през лицето ежечасно. 

Едно 16-годишно момиче на име Грета Тунберг раздели света на две. Колкото и да се пънат разни световни лидери или консерватори в Британия или гост-анализатори на Fox, трябва да отбележат няколко неща… всъщност нека отбележат едно основно, защото то говори на техния език – езикът на егото. А това нещо е следното: с подигравките си те се докоснаха до името ѝ и така светът разбра, че въобще съществуват, макар да ги запомни за около 14 секунди, преди пак да обърне погледа си към Грета. 

Колко от нас могат да напишат следното в Twitter: „Едно много щастливо младо момиче гледа напред, очаквайки ярко и прекрасно бъдеще“, имайки предвид размяна на реплики с президента на САЩ, който се опитва още повече да стане за смях, заяждайки се с Грета?

Отговорът е: нула. Никой от нас не може да се похвали с това нещо. 

Радвам се, че от време на време се раждат Грети, които да са на страната на разума и доброто, защото изглежда те имат силата да се противопоставят на Тръмпове и цели тълпи от тръмпоиди. 

Нападките срещу нея са бесни и, поради липса на по-добри… на каквито и да било аргументи, подигравачите се опират само на факта, че момичето има Синдром на Аспергер. На което тя съвсем спокойно отговори, че щом са се обърнали към това да се подиграват с външността ѝ и че е различна от другите, значи не им е останало нищо друго. И е така. 

Между другото, много от нас „нормалните“ са в аутистичния спектър, но все още не го знаят, защото няма кой да ги диагностицира. Но това е съвсеееееем друга тема. 

Британският ТВ водещ Пиърс Морган се оплете в собствените си плямпания, като съвсем наскоро каза, че хората от най-новото поколение са прекалено глезени и обръщали много внимание на психичното здраве и това трябвало да спре; а сега се самоопроверга, опитвайки се да нападне Грета и каузата ѝ, дискредитирайки я с това, че, видите ли, била болна, заявявайки, че не ѝ е работа да се занимава с това, с което се занимава, а трябвало да се обърне повече внимание на психичното ѝ здраве. Хубаво е, когато ПиърсМорганите по света така се оцапат. Поне е забавно. А Грета не спира. За Грета някой ден, може би съвсем скоро, ще снимат филми, докато ПиърсМорганите и Тръмповете… о, моя грешка – за Тръмп има сериал всъщност, казва се „Президент карикатура“.

Грета ще бъде сред личностите на века, а Тръмп ще бъде запомнен като най-лошият президент на САЩ, откакто…

… откакто има САЩ. Как да не обичаш историята, тази прелестна съдница с чувство за хумор и справедливост! 

За финал един научен факт, който е добре да знаем:

Хомо Сапиенс се нарежда на 6 място в класацията на най-влиятелните видове (тоест тези, които най-много са повлияли на живота на Земята и изменението му). На първо място е земният червей, а преди човекът се нареждат още: водораслите и няколко бактерии. 


Уважаеми посетители на ООН, 
Извиняваме се за поведението на нашия голям, тъп президент. 
С обич, град Ню Йорк

 

Последвайте канала на

Александър Томов
2607 0

Свързани новини

Свързани галерии

Водещи новини