Стотици хиляди се включиха в глобалния протест срещу промените в климата

  • 21 септември 2019 07:05

  • 1144
  • 3
Стотици хиляди се включиха в глобалния протест срещу промените в климата
© Gettyimages

Вълна от протести срещу бездействието към промените в климата премина през планетата в петък, като стотици хиляди млади хора изпратиха към лидерите, които ще се съберат на 23 септември на срещата на върха на ООН за борба с климатичните промени, посланието, че затоплящият се свят не може повече да чака действия, коментира Асошиейтед прес.

Шествия, митинги и демонстрации бяха проведени от Канбера до Кабул и от Кейптаун до Ню Йорк. Германската полиция съобщи, че над 100 хиляди души са демонстрирали в Берлин.

Събитията в "глобалната климатична стачка" варираха от демонстрацията на двайсетина активисти в Сеул, които с фенерчета изпращаха с морзов код послания за спасяване на Земята, до демонстрациите в Австралия, които според оценки на организаторите са били най-големите от началото на войната в Ирак през 2003 г. и са привлекли за участие 300 хиляди души в 110 града.

Шведската тийнейджърка екоактивистка Грета Тунберг заяви днес, че е силно обнадеждена от масовото участие в световния протест за климата, предаде ДПА.

,,Невероятно е какво постигнахме заедно, това е исторически ден'', каза тя по видеовръзка от Ню Йорк на хиляди млади демонстранти в Стокхолм.

Екоактивистката е в Ню Йорк за участие в срещата на върха на ООН за климата в понеделник в рамките на Общото събрание на ООН.

Хиляди ученици и възрастни се включиха в демонстрация пред британския парламент в Лондон, съобщи Асошиейтед прес. Британското правителство заяви, че се присъединява към посланието на протестиращите, но не одобрява отсъствието от училище.

Десетки хиляди хора, предимно младежи, се включиха в шествието, което премина по улиците на Манхатън в Ню Йорк. Сред лозунгите, които издигнаха, бяха "Климатичните промени са реалност" и "Защитете Земята, не корпорациите". Държавните училища в Ню Йорк казаха, че учениците, които отсъстват от час, за да участват в протеста, ще получат извинени отсъствия, ако имат разрешението на родителите си. Хиляди демонстранти имаше и в столицата Вашингтон, както и в Сан Франциско и Лос Анджелис.

Световните агенции съобщават за демонстрации в Европа (Германия, Великобритания, Франция, Чехия, Финландия, Швеция, Дания, Полша, Словакия, Босна, Сърбия, Черна гора, Хърватия), Азия (Афганистан, Хонконг, Филипините, Южна Корея, Тайланд, Индия), Африка (Кения, Южна Африка) и Америка (САЩ, Мексико, Бразилия).

Над 30 държавни и правителствени ръководители подписаха призив за повече действия в борбата с климатичните промени, предаде Асошиейтед прес. Документът бе разпространен вчера от президента на Австрия Александър ван дер Белен преди срещата на върха, посветена на темата за глобалното затопляне. Сред подписалите го са президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на, израелският президент Реувен Ривлин, премиерът на Холандия Марк Рюте и др.

Коста Рика беше обявена на "Първенец на Земята" на ООН за водещата й роля в борбата с климатичните промени, съобщи Програмата за околна среда на Обединените нации (UNEP), предаде ДПА.

Централноамериканската страна получи най-високото отличие на световната организация в областта на защитата на околната среда в категорията за лидерство в политиките заради плана й да декарбонизира икономиката си до 2050 г.

Повече от 98 процента от енергията на Коста Рика вече се добива от възобновяеми източници, а над половината от територията на страната е покрита с гори след "усилена работа за възстановяване от десетилетия на обезлесяване", се казва в съобщението на UNEP. Президентът на страната Карлос Алварадо Кесада ще получи наградата на 26 септември по време на сесията на Общото събрание на ООН.

Последвайте канала на

БТА
1144 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Протестът е срещу седесааркия ЕС,

2019.09.21 | 10:30

3

всички сме патриоти в страните си, не искаме седесарския ку.рвенски ЕС.

2019.09.21 | 08:29

2

Изчакайте малко с арабите няколко милиарда да направя тука

Дишай

2019.09.21 | 07:45

1

A ние горим боклука на Европа за частен интерес и не протестираме.

Добави коментар

Водещи новини