Доналд Тръмп е искал да купи Гренландия от Дания

  • 16 август 2019 10:00

  • 964
  • 0
Доналд Тръмп е искал да купи Гренландия от Дания
© Getty (архив)

Президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския неведнъж е проявявал интерес да купи Гренландия от Дания с различна степен на сериозност, съобщи в. "Уолстрийт джърнъл".

Американският ежедневник се позовава на неназовани настоящи и бивши служители на Белия дом. Според цитираните източници президентът на САЩ е поискал от своите съветници да разгледат идеята да бъде купен най-големият остров на Земята. Тръмп е проявил интерес към Гренландия заради нейните природни ресурси и геополитическо значение. Възможни негови мотиви са да засили военното присъствие на САЩ в Арктика или да остави наследство от типа на купуването на Аляска от Русия през 19-и век.

Тръмп е казал на свои сътрудници, че Дания изпитва финансови трудности заради това, че в състава на кралството влиза огромната автономна територия. Предвидено е президентът на САЩ да посети Дания в началото на следващия месец.

Белият дом и Дания засега не са коментирали твърденията на "Уолстрийт джърнъл".

Телевизия Си Ен Ен обаче цитира два анонимни източника, които потвърждават медийната публикация. С население от около 56 000 души, автономната територия в Арктика получава от Дания годишна субсидия в размер на приблизително 560 милиона долара - повече от половината от нейните приходи, посочва ДПА.

САЩ вече са се опитвали да купят най-големия остров на Земята. През 1946 г. те предложили на Дания 100 милиона долара за Гренландия, като подхвърлили идеята да разменят земя в Аляска срещу стратегически части от арктическия остров.

Последвайте канала на

БТА
964 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини