Една гнусна годишнина, по която мнозина милеят

  • 13 август 2019 16:34

  • 20452
  • 0
Една гнусна годишнина, по която мнозина милеят
© Getty Images

Днес се навършват 58 години от полагането на първата тухла в Берлинската стена. Една годишнина, която бележи извратената гнусотия на човешкия мозък, пропит с идеологията на садизма и тиранията. 

Стената е започната на 13 август 1961 г. и през следващите 28 години бележи разделението не само на един град, не само на една държава, но и на един континент; и по-страшното… на цялото човечество!

Тихомълком, малко след полунощ, на източногермански войници е заповядано да започнат изграждането. Берлинчани осъмват с гледката на това как чудовището се издига пред очите им.

Империята на злото – СССР – захапва гигантския залък от човешката цивилизация и култура, който и до ден днешен предъвква и, макар с изпопадали зъби, все още не изпуска. 

Над 3 милиона германци са успели да преминат в западната част на страната преди да започне строежът. След това вече е късно. След това вече бягството е с цената на огромен риск – за живота на всеки, дръзнал да опита. Хиляди са загиналите на границата. Първият убит е 24-годишният Гюнтер Литфин. Застрелян на 24 август – само 11 дни след началото на строежа на гнусната стена. 

Мислете си за това всеки път, когато летите свободно из Европа и света; или докато минавате границата с Гърция само с личната си карта; и си прехапете езика, когато ви се прииска да кажете, че по „онова време е било по-хубаво“! И, ако все пак го изречете, си сложете личната карта от Европейския съюз там, където слънце не огрява; и се пробвайте да помолите за севернокорейско гражданство. Там ще ви материализират мечтата по соца. 

Интересно е, че днес – толкова години по-късно, урокът не е научен. Как би те гледал някой жител на Източен Берлин, някой (с непромит мозък) жител на София, Прага, Братислава – през 1969 г., да речем, ако му кажеш, че след 50 години, когато Европа ще е вече уж свободна от хомота на комунизма, ще има хора, които ще искат той да се завърне? Как би те гледал, ако му кажеш, че ти си един от тези хора? Дали няма да ти отвърти един шамар? Особено, ако му кажеш, че си 20-годишен, който кара немска кола, облечен е в американски дрехи, слуша западна музика, благодарение на западен „проводник“ (интернет), ходиш на море в Гърция и искаш да се завърне СССР, комунизма, сталинизма, лагерите, диктатурата и частушките! #Де #Би #Ли

***

Интересно ли ви е защо точно Русия така пламенно защитава Brexit? Защо отделянето на една от най-силните държави от Съюза е така позитивно посрещнато? Интересно ли ви е защо именно Русия се оказва в дъното на всеки скандал около хакерски атаки, манипулирани избори, заливане с фалшиви новини, създаване на лъжливи сайтове и инструменти за пропаганда и манипулация?

СССР може и да е мъртъв, но злото, което го създаде, само смени формата си и тялото-приемник. И днес е живо и силно. И пипалата му са навсякъде. 

Най-върлите врагове на ЕС, между които българските национал-популисти, Матео Салвини – в Италия, Найджъл Фараж – в Британия, льо Пен – във Франция, всички са фенове на Путин и му се възхищават. 

Вицепремиерът на Италия Матео Салвини, когото мнозина сравняват с Мусолини, закъснявайки за пресконференция, имаше наглостта да се „извини“ на журналистите, „шегувайки се“, че се забавил, докато прибира рублите под дюшека. Нито ни е смешно, нито пък той се шегуваше наистина. Салвини се оказа в центъра на разследване, което показа как „сделки под масата“ с руски компании за гориво са целели да облагодетелстват лично неговата „Лига“ с 65 милиона долара. Малко преди Евроизборите. „Моралният“, защитникът на семейните ценности (всичките са като по калъп…), идеалистът Салвини…

Интересно как обаче има очи да се шегувка милият Матео за рублите… Нищо де, тя историята има чувство за хумор. Мусолини също беше много интересен, много духовит, много умен, особено недосегаем. 

Льо Пен също беше „омазана“ с руски пари. През 2015 г. Националният съюз на крайнодясната Марин Льо Пен получи заем от 9 млн. евро от банка, близка на Кремъл. Когато Путин отиде в Австрия, Льо Пен заяви, че сега започвало „освобождението на Европа“… Възможно е да е объркала „освобождение“ с „поробване“. 

Някой замисля ли се защо ли точно Путин и Тръмп, който все повече унищожава съмнението ни, че е избран с подкрепата… манипулацията по-точно – на Русия за президент на САЩ – защо точно те така гръмко защитават Brexit и всичко, което може да отслаби ЕС?

В най-добрия случай – не би трябвало да им пука… нали? Чак пък да подкрепят, да се радват – малко е фалшиво, а! Дали пък нямат някакъв интерес? От това основният им конкурент да се отслаби. 

Знаете ли какво означава „уреден мач“? А знаете ли кой получава пари и се „облажва“ от уредените мачове? Играчите, които са се навили да паднат нарочно, както и заложилите пари за загубата.

Знаете ли кой си ляга с пръст в уста? Честните играчи и феновете. Ти лично в кой отбор се виждаш? Защото, пеейки в подкрепа на национал-популисти било тук, било там, ти лично им помагаш да уредят мача. Както искаш. 
 

Последвайте канала на

Александър Томов
20452 0

Свързани новини

Водещи новини