Руска медия: Не се оправдаха надеждите за падането на санкциите след визитата на Путин в Рим

  • 05 юли 2019 09:21

  • 796
  • 4
Руска медия: Не се оправдаха надеждите за падането на санкциите след визитата на Путин в Рим
© Getty

Руският президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 отново закъсня за срещата с Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март и не го покани да посети Русия, пише в. "Независимая газета".

Путин закъсня за предишните си две срещи със Светия отец и реши да не изневерява на традицията, като се забави с 40 минути. Разкри се и главната интрига на деня, вълнуваща руската общественост - дали руският президент ще покани духовния лидер на католиците на празника в чест на Победата във Втората световна война, който ще се състои в Москва догодина. Въпреки че и Руската православна църква (РПЦ), и руската католическа архиепархия заявяваха, че подобна покана е невъзможна поради сложните отношения между двете църкви, в социални медии се твърдеше, че темата за евентуално посещение на Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март ще бъде повдигната.

Съобщение за подобна покана обаче не беше направено, подчертава "Независимая газета".
Доколкото можеше да се определи, слуховете за евентуално посещение на папата в Москва не бяха просто слухове, пише в. "Московский комсомолец". Причината за промяната на плановете е очевидна - прекалено висок риск за недокрай сигурна печалба. Даже срещата между патриарх Кирил и папата в Хавана, проведена на неутрална територия, предизвика меко казано различни реакции в православната общност. След това някои особено буйни радикали обявиха патриарх Кирил за лъжепастир и еретик, който следва инструкциите на предтечата на Антихриста - Папата. Но срещата в Хавана имаше поне политически смисъл: на Запад тя беше възприета - и не без основания - като контакт на представител на западния свят с пратеник на стремящата се да излезе от международната изолация Русия.

В момента обаче Кремъл няма особена нужда от посредници. Путин има преки контакти и с президента на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, и с други влиятелни фигури. А руската патриаршия е очевидно разочарована от позицията на Ватикана по конфликта между РПЦ и Константинопол. Евентуално посещение на Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март в Москва едва ли щеше да помогне за решаването на този проблем, но без съмнение щеше да създаде нови. Вестник "Росийская газета" отбелязва, че по време на срещата между Путин и папата са били обсъдени проблеми на международната политика. Особено внимание двамата лидери са обърнали на ситуацията в Сирия, Украйна и Венецуела. "Позициите на Русия и Ватикана съвпадат по отношение на защитата на традиционните ценности и развиването на междурелигиозен и междуцивилизационен диалог", отбеляза руският президент.

След папата Путин се срещна и с италианските лидери. Италия по традиция се смята за една от най-лоялните към Русия страни, а сегашното правителство на Движение "Пет звезди" и партията "Лига" се смята за особено добре настроено, отбелязва в. "Комерсант". Днешна Италия е една от малкото страни в Европа, чието правителство, или поне вицепремиерът Матео Салвини, споделя идеята на Путин за краха на либерализма, изразена в интервю за в. "Файненшъл таймс".

Въпреки това изразяваните от руски политолози и медии надежди, че правителството в Рим ще помогне за отмяната на европейските санкции срещу Русия, не се сбъднаха. Преди две седмици, когато се решаваше въпросът за удължаването им, Италия гласува със "за", както и останалите 27 страни от ЕС, напомня "Комерсант".

Последвайте канала на

БТА
796 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2019.07.05 | 11:31

3

И аз да живея в кочина, ще ме е срам да го поканя.

за педофила-сатанист

2019.07.05 | 11:46

4

папата ли пишеш? Няма по голяма кочина от ватикана.

2019.07.05 | 10:45

2

Дреме му наПутин за санкциите...!Напротив...-добре,че са те,та си възраждат родното производство ...!

2019.07.05 | 10:30

1

Пълни глупости !

Добави коментар

Водещи новини