Руска медия: Президентската среща е в киберопасност

  • 17 юни 2019 08:56

  • 807
  • 2
Руска медия: Президентската среща е в киберопасност
© Getty (архив)

Екипите на Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 и Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския може да подготвят среща между двамата лидери дори в навечерието на предстоящия форум на Г-20 в Осака, изнася в заглавие "Независимая газета" изявление на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. Ако пък президентите на Русия и САЩ разговарят на крак, няма как да обсъдят целия спектър от проблеми, важни и за двете страни, отбеляза вчера Песков пред телевизия "Россия-1".

В коментар за изразената по-рано от Тръмп готовност да се срещне в Осака с представители на Китай, Русия и други страни Песков предположи, че американският лидер е имал предвид именно срещи на крак. Според него обаче при това положение не може да се обсъди целият обем въпроси, които са наистина в дневния ред.

"Среща между Путин и Тръмп бе планирана за срещата на върха на Г-20 в Аржентина миналия декември, но президентът на САЩ отмени участието си едва един ден предварително. Съответно Русия заяви, че е готова за диалог със Съединените щати, но при условие, че конкретната инициатива дойде от Вашингтон. Представители на двете държави споменаха за възможност двамата лидери да разговарят на форума в Осака на 27-28 юни, но американската страна така и не изпрати официално искане", напомня "Независимая газета".

"Президентската среща е в киберопасност", алармира в заглавие "Комерсант". "В навечерието на форума в Осака "Ню Йорк таймс" писа, че САЩ активизират опитите да хакнат компютърните мрежи от енергийната система на Русия. Според източници на изданието хакерските атаки се очаква да възпрат Москва от намеса в американските президентски избори през 2020 г., а при конфликт между двете държави - да осигурят база за пълномащаба атака в киберпространството", напомня всекидневникът.

Според негови експерти новите изтичания целят да тласнат Москва към конфронтация и да провалят нормализацията на руско-американските отношения. Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския нарече предателство публикацията в "Ню Йорк таймс". През май т. г. впрочем той фактически призна пред "Фокс нюз", че е бил в течение на кибератаката срещу Русия през 2018 година. "Е, бих предпочел да не говоря за това. Но можете да ми вярвате, че всичко това е станало през моето управление", заяви тогава Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския и добави, че хората от тайните служби не са склонни да говорят за това, пише "Комерсант".

Вестникът припомня подобна история отпреди година - тогава преди срещата на двамата президенти в Хелзинки американски медии съобщиха за предприети уж от Русия хакерски атаки срещу мрежи в САЩ. "Историите за хакери по принцип имат широк отзвук, при това на практика няма как да бъдат потвърдени или опровергани. Затова са сигурно средство, създаващо фон за нова конфронтация", коментира американистът Юрий Рогульов.

"Сегашните публикации в този дух може да имат сериозно дестабилизиращо въздействие с оглед незадоволителното ниво на явно конфликтните отношения между двете страни", прогнозира политологът Руслан Пухов. "Информацията в публикацията на "Ню Йорк таймс" е чисто и просто директно предизвикателство към Русия, което Москва не може да си позволи да остави без отговор", заявява той пред "Комерсант".  "В стремеж да поведат изпреварваща игра и да дадат конфронтационен тон за новата среща между президентите Путин и Тръмп противниците на американския президент, действайки в угода на политически амбиции, нанесоха щети на собствените си тайни служби - де факто потвърдиха вредителската им дейност срещу Русия", резюмира експертът.

Последвайте канала на

БТА
807 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.06.17 | 10:37

2

На снимката се вижда доброто отношение между работник и работодател.

gogo

2019.06.17 | 09:22

1

za6to putin 6te se sre6ta s toq varvarin podrajnik na terorizma po sveta

Добави коментар

Водещи новини