Доклад: Равенството между половете няма да бъде постигнато до 2030 г.

  • 05 юни 2019 07:50

  • 300
  • 3
Доклад: Равенството между половете няма да бъде постигнато до 2030 г.
© Getty (архив)

Усилията на правителствата няма да са достатъчни до 2030 г. да се гарантира равенство между мъжете и жените, каквато цел си постави ООН. Това показва изследване на неправителствената организация "Икуъл межърс 2030", цитирано от Франс прес.

"Само 11 години преди определения срок нашият индекс показва, че нито една от изследваните 129 страни не е променила законите, политиките или решенията си за държавния бюджет до нужното равнище за постигане на равенство между половете до 2030 г.", отбеляза със съжаление директорката на организацията Алисън Холдър.

"Икуъл межърс 2030" използва в изследването си нов индекс на половете, вдъхновявайки се от набелязаните от ООН Цели за устойчиво развитие, за да компилира около 50 показателя като здраве, насилие, основаващо се на пола, и климатичните промени.

Средно страните получават оценка 65,7 от 100, което според организацията е слаба оценка.

"Не спазваме обещанията си за равенство между половете, дадени на милиарди момичета и жени", заяви Холдър пред журналисти във Ванкувър, където се състои конференция, посветена на правата на жените.

"Близо 40 на сто от жените по света, което прави 1,4 милиарда жени, живеят в страни с много ниска оценка в областта на равенството между половете", отбелязва организацията.

"Този доклад трябва да послужи като сигнал за тревога за света. Няма да постигнем Целите за устойчиво развитие, ако 40 процента от момичетата и жените живеят в държави, където няма равенство между половете", заяви в комюнике Мелинда Гейтс, съпредседател на фондация "Бил и Мелинда Гейтс".

Според изследването страните с най-висока степен на равенство между половете са Дания, Финландия, Швеция, Норвегия и Холандия.

В другия край на класацията се нареждат Нигер, Конго, ДР Конго и Чад.

Последвайте канала на

БТА
300 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Георгиев

2019.06.05 | 22:12

3

Равенство може да има само: когато мъжете и жените могат сами да се оплождат и да раждат, а жените да могат да носят тежки чували със строителни материали като цимент. Това означава мутанти от нова раса хора или човеко подобни от друга планета. На този етап равенството е възможно само в сънищата на болни амбиции.

Заблудата

2019.06.05 | 22:00

2

Ако е било необходимо да има равенство,то Господ щял да създаде еднополови хора които да се само оплождат както охлювите.Не се бъркайте в работата на Бог. Защото ако ставаше всичко по изкуствен път; то тия мъже където си смениха пола щяха да могат да раждат.

асд

2019.06.05 | 10:12

1

тия продължават с комунистическите простотии за абсолютното равенство. пак ли ще пращат жените по строежите да бачкат като хамали???

Добави коментар

Водещи новини