Тя е Рафи, на 19. Изгориха я жива, защото се оплака от сексуално насилие

  • 18 април 2019 16:07

  • 43332
  • 0
Тя е Рафи, на 19. Изгориха я жива, защото се оплака от сексуално насилие
©

Имало едно време едно момиче на име Нусрат Джахан Рафи. Вече я няма. Остана завинаги на 19. Загуби битката за живота си и умря след страшни мъки с повече от 80% изгаряния по тялото си. Причината: оплакала се, че е насилена.

Нусрат е била залята с керосин и подпалена. Нападателите ѝ са искали да я накарат да оттегли обвиненията в сексуален тормоз срещу директора на училището, което е посещавала. Ислямското училище, което е посещавала в град Фени, който е на около 160 км от столицата на Бангладеш Дака. 

На 27 март директорът я извикал в кабинета си, където започнал да я опипва, предаде Би Би Си. Преди нещата да се влошат, тя е избягала. И ето тук следва нейната „грешка“. Повечето жени в Бангладеш не се оплакват, когато са били насилени или изнасилени. Причината е, че обществото, дори някои „консервативни“ политици, започват да ги заклеймяват като виновници, като развратници, като носителки на порок. Освен обидите и нападките, често са обект и на физическо насилие. Насилие, защото са преживели насилие. 

Само че Нусрат е направила фаталната грешка да се оплаче в полицията. И какво е последвало? Разследващият полицай я е накарал да говори, докато я снима с телефона си. Тя се е опитала да скрие лицето си, но той я е накарал да махне ръцете си и да си покаже лицето, за да се вижда в клипа. След това на няколко пъти във видеото се чува как той ѝ казва, че „нищо особено“ не ѝ се е случило, не било толкова страшно. Видеото след това някак си е „изтекло“ към някаква местна медия. Ей така – случайно… 

От полицията все пак арестували директора, но заради това положението на Нусрат само се влошило. Гнусният закон на тълпата се задействал. Започнали да я нападат вербално, да я обиждат, да я заплашват, да я наричат с какви ли не имена. Група „протестиращи“ се събрали да искат освобождаването на директора. 

11 дни след случката Нусрат трябвало да се яви на финалния си изпит. Понеже семейството ѝ вече сериозно се тревожело за безопасността ѝ, брат ѝ я придружил. Но група от няколко човека ги пресрещнала и задържала брат ѝ. Просто не му позволили да продължи по-нататък с Нусрат. След което други ученички я прилъгали да се качи на покрива, казвайки ѝ, че нейна приятелка е там и я бият. Нусрат се качила и влязла в засадата. Започнали да я заплашват да оттегли жалбата си в полицията, но тя отказала. Тогава я залели с керосин и я подпалили. Не е умряла веднага, защото един от насилниците натискал главата ѝ и не могли да я залеят с керосин. Това е дало още няколко дни живот на момичето. 

Докато бил в линейката, брат ѝ е записал Нусрат на видео. В него се вижда как тя разказва за случилото се, дава описание на нападателите си и казва: „Учителят ме опипваше, ще се боря с това престъпление до сетния си дъх“. За съжаление, сетният ѝ дъх е бил на 10 април. Тялото ѝ не могло да се пребори с последствията от изгарянията. Има 15 арестувани за убийството, двама от които са сред организаторите на протеста в подкрепа на директора. Полицаят, който я е снимал, докато разказва преживяното от нея, е преместен в друг участък. Толкова. 

Може би заради общественият интерес от цял свят, по случая ще има някакви присъди, но, като цяло, хората в страната не са оптимисти, че нещо ще се промени драстично. Според жена на име Лопа Хоссейн, да имаш дъщеря в Бангладеш означава живот в страх и тревоги. 

Обществото толерира насилието, изнасилванията и определя ролята на жената като предмет. 

*

В Катар пък някой си Абд ал-Азиз ал-Хазрадж е записал видео урок за това как добрият мюсюлманин да бие жена си. С любов. 

Докато прави демонстрацията, обяснява, че Ислямът не разрешава да я млатите по главата. Затова Ислямът бил… толкова миролюбива религия. Примерът, който използва Абд ал-Азиз ал-Хазрадж, за да илюстрира причината за един скандал, който заслужава бой над съпругата, е следният: „Колко пъти да ти казвам да не излизаш от вкъщи, без разрешение!“

На мен ми се струва, че това си е направо върхът на миролюбието. Вие как мислите? 

Абд ал-Азиз ал-Хазрадж обясни още, че някои съпруги обичат мъжете им да са „силни“ и мъжествени, да доминират над тях и да ги пердашат. Да демонстрират сила. 

Интересното е, че под статията има един коментар от жена. Българка. Тя казва (без редакторска намеса тук): „И да, човекът е прав - жените обичат да чувстват, че мъжа е по-силен, че е авторитарен, да бъдат доминирани и т.н. Даже той казва "някоИ жени", въпреки че според психологията всички жени харесват това вътре в себе си, просто някои са твърде травмирани, нещастни и ненаясно със себе си, та търсят слабохарактерни мъже, които да контролират, макар да чувстват, че тези не могат да ги направят щастливи. Аз видях само леко разтърсване, което той нарича "БОЙ" и съм сигурна, че на доста хора в яда си им се иска да блъснат някого или да го разтърсят, ако се стигне до някаква екстремна ситуация.“

Усещате ли как постепенно „пълзим“ към нашите си географски ширини? 

Не забравяйте и какво казахме при предишната случка – убийството на Нусрат: „Обществото толерира насилието, изнасилванията и определя ролята на жената като предмет“. 

А сега вижте това: 

- Миналата година в България 35 жени са били убити в домашно насилие.

- Мъж към приятелката си: Ако не сме заедно, ще те убия и ще те лежа! „Прави си сметката, като ме гониш, че ако не сме заедно после, ще те убия и ще те лежа! Ще те преследвам и където те видя, те пребивам! Ще се напия, ще се нашмъркам и нали знаеш – мъртва си!“ „На К. е повдигнато обвинение и за това, че на същото място и по същото време, чрез нанасяне на удари с юмруци в областта на тялото и главата, стискане на шията и нанасяне на удари с крак в областта на тялото, причинил на В. телесна повреда“. 

- Задържаха мъж за отправена закана с убийство в условията на домашно насилие. „… се заканил с убийство на Н. с думите: „Ще те убия и като те погребат ще те изровя!...“. След това ударил Н. с юмрук в лявата част на челото“. 

- Тяло на жена е открито в столичния кв. "Младост", има следи от насилие.

- Мъж разби врата, нахлу в дома на жена си и я преби. „Насилникът разбил входната врата на жилището, проникнал вътре и нанесъл поредния побой на жертвата“. 

Тук обществото също толерира това поведение. Тук жените също се страхуват или срамуват да се оплачат, че са били жертва на насилие, защото ги заклеймяват като „кур*и“, които си го търсят.

Помните ли убитата от съпруга си Кремена? Преди написах и пак ще го повторя: … Като Кремена, която многократно е била жертва на насилие от Борислав Николов. Дали около нея е имало някой, който е дуднел: „Сама си е виновна, тъпа кифла“? Дали тя не е чела коментарите ви из интернет, че тези като нея са си виновни сами и трябва да се срамуват? Дали, ако вас ви нямаше, безсмислени същества, които само ни хабите въздуха, тя нямаше днес да е жива?

Помните ли примерът, който ви дадох, когато публикувахме новината „Мъж уби жена си в Ботевград“? Читател на сайта вижда новината „Мъж уби жена си в Ботевград“ и написва два коментара: „edna kurva atisa po malko“; „kurvi mrete“

В една от поредните статии за поредния побой някой беше написал, че това не били никакви проблеми или по-точно: „това ли са проблемите на България?“, тоест колко по-страшни проблеми имаме, ние сме седнали за жените да се грижим. Не, глупако, няма проблем, не се притеснявай, живуркай си в кочината. Дано нямаш жена. 

„Обществото толерира насилието, изнасилванията и определя ролята на жената като предмет“. Това трябва да се промени, но е ясно, че обществото самò няма да се промени. Защото не желае.

Значи трябва външна намеса да го принуди. Намеса отвън, извън самото общество и груповото му съзнание, което е на пещерен човек. Тоест от Закона и тези, които би трябвало да го пазят и прилагат. 

И тук трябва да споменем пак кошмара на всеки псевдопатриот и защитник на традициите, греяната ракия, тричането, потурите, дружбата със СССР и сланината за закуска: Истанбулската конвенция. Настръхнахте ли, другари? Сигурен съм. Айде сега, с ръка на сърцето, си признайте чели ли сте я тая шиб*на конвенция или не? Така си и знаех. В такъв случай, мнението ви има стойност колкото един скъсан тапет. В нея са заложени механизми срещу насилието и за равнопоставеност на всички хора. Но, понеже тук някой имаше нужда от вятърни мелници, с които да се бори за реклама за пред вас, я нарочи за „педалска“, а вие се вързахте като последните глупаци. 

Псевдопатриотите цели кампании изградиха върху страха, който ви насадиха, защото знаят, че не сте я чели и че могат да ви кажат каквото си поискат. Могат да ви кажат, че, ако я ратифицираме, ще пуснат атомна бомба над България и вие и на това ще се вържете. Знанието е сила, а вие не я притежавате, затова ви баламосват. През Средновековието на много места из Европа е било забранено на обикновен човек да притежава Библия. И наказанията са били жестоки. Защото, ако разполагаш с Библията, можеш сам да видиш какво пише в нея и да кажеш на свещеника да ходи да се ритне отзад, когато започне да те будалка, че Иисус има нужда от това да ти повишат данъка, да ти приберат ¾ от реколтата или да те пратят на война някъде си. Както виждате, нищо не се е променило. 

Ако разделим света на две условни части: цивилизация; и онези получовеци, които се учат как да си бият жените – как мислите, ние в България към коя част сме по-близо? 
 

Последвайте канала на

Александър Томов
43332 0

Свързани новини

Свързани видеа

Водещи новини