Докъде ще стигне конфликтът в Либия?

  • 10 април 2019 08:54

  • 1153
  • 2
Докъде ще стигне конфликтът в Либия?
© Кадър: БНТ

В най-общи линии от 2011 г. Либия е в огромни междуособици. От една страна имаме международно признатото правителство в Триполи, а от другата страна е генерал Хафтар, който също разполага с известна международна подкрепа. Това заяви в сутрешния блок на БНТ журналистът Георги Милков по повод последните събития в Либия.

,,Има страни, които имат интерес генерал Хафтар да се противопоставя на режима в Триполи, затова му делегират помощ чрез логистика, пари и оръжия. Египет, например, вижда в него едно идентично продължение на онази ситуация, която беше в Египет допреди няколко години. А пък Обединените арабски емирства са главните архитекти на тази ситуация в Либия. Руснаците от своя страна са доста деликатни в тази помощ, тъй като самият Хафтар е завършил съветската военна академия през 70-те години. При Франция е малко по-особено, защото тя официално подкрепя режима в Триполи, но неофициално помага на Хафтар. Това създава колизии в ЕС, най-вече между Франция и Италия, защото в крайна сметка неразбориите в Либия водят до бежанска вълна във водите на Италия, а не във водите на Франция. Така че на практика всички проблеми в Либия означават проблеми и за ЕС'', обясни журналистът.

,,От години хората вещаят политически крах за Нетаняху, но накрая винаги става така, че той печели изборите. Той просто е едно политическо животно, машина за печелене на избори'', коментира Милков парламентарните избори в Израел.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1153 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
опорна то4ка

2019.04.10 | 09:04

1

Да се внушава : " САЩ и ЕС искат да откраднат петрола на Либия " !! Балъка по тези земи много кълве на това тролчета изроди мои ! Късате джуки

те го крадът

2019.04.10 | 09:18

2

герберски малоумен трол.

Добави коментар

Водещи новини