Световни медии: Ще се стигне ли до ескалация на напрежението след провала на срещата между Ким и Тръмп

  • 01 март 2019 09:20

  • 599
  • 3
Световни медии: Ще се стигне ли до ескалация на напрежението след провала на срещата между Ким и Тръмп
© Getty (архив)

"В Ханой дипломацията на Тръмп стана жертва на своята наивност и аматьорски подход", пише френският в. "Монд", коментирайки провалилата се според него среща във виетнамската столица между президента на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския и севернокорейският лидер Ким Чен-унКим Чен-унКим Чен Ун (на хангъл 김정은, на ханджа 金正恩, на английски Kim Jong-Un) е севернокорейски политически,.

"Американският президент заложи всичко на личните си контакти с Ким Чен-унКим Чен-унКим Чен Ун (на хангъл 김정은, на ханджа 金正恩, на английски Kim Jong-Un) е севернокорейски политически, и икономическите перспективи пред Пхенян. Това се оказа недостатъчно", отбелязва "Монд", припомняйки, че двамата лидери се разделиха, без да успеят да се споразумеят за каквато и да било съвместна декларация. "Провалът на срещата в Ханой ще накара президента на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския и севернокорейския диктатор Ким Чен-унКим Чен-унКим Чен Ун (на хангъл 김정은, на ханджа 金正恩, на английски Kim Jong-Un) е севернокорейски политически, да се върнат в своите страни като губещи", коментира германският в. "Франкфуртер рундшау". "Двамата не отговориха на предизвиканите от самите тях очаквания за поне още няколко малки стъпки към деескалация. Дори и само съпътстващото недоволство е достатъчно да предизвика безпокойство", пише изданието.

"Въпреки уверенията и на двете страни в противното, това заплашва постигнатия неотдавна напредък между двете Кореи и в отношенията между Вашингтон и Пхенян. Севернокорейската страна вероятно ще продължи с познатия си подход и ще позволи да се стигне до нова фаза на ескалация след неотдавнашната деескалация. Използването на тази стратегия не позволи на династията от диктатори да изведе азиатската страна от изолацията, но им позволи да задържат властта си в продължение на десетилетия. САЩ изглеждат толкова зле след тази среща, защото очевидно нямат отговор на този подход от страна на Северна Корея", подчертава "Франкфуртер рундшау".

"Севернокорейската криза ще приключи само с падането на режима в Пхенян", казва директорът на Института за социална история Пиер Ригуло, цитиран от "Фигаро". Според френския историк провалът на срещата на върха е бил предвидим, защото денуклеаризацията на Северна Корея изглежда нереалистична. Ким Чен-унКим Чен-унКим Чен Ун (на хангъл 김정은, на ханджа 金正恩, на английски Kim Jong-Un) е севернокорейски политически, показваше добра воля и напомняше за обещанията си да намери решение на проблема за денуклеаризация на Корейския полуостров. Той се надяваше, с една-две първоначални стъпки, които не са публични, да получи от Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския ако не анулирането, то поне значително намаляване на икономическите санкции, които вредят на севернокорейската икономика. Но американската делегация се придържаше към обявените от Вашингтон принципи: денуклеаризацията трябва да бъде пълна, необратима и проверима. Севернокорейците обаче отказват да се откажат от арсенал, смятан за гаранция за оцеляването на техния режим, отбелязва историкът, цитиран от в. "Фигаро".

Опитите на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския да създаде обстановка на доверие не доведоха до успех - въпреки че американският президент опита всички възможни подходи. Този опит дори не беше толкова абсурден, колкото някои смятат: че лидерът на държавата със социалистическа идеология не трябва да се противопоставя на лидера на капиталистическия свят. За управляващата династия основният проблем се свежда до един-единствен въпрос: как да продължат да се ползват от облагите на властта и на живота? Близостта, а не идеологията, свързва Пхенян с комунистически Китай. Точно затова Тръмп можеше и все още може да се надява на сближаване със Северна Корея, което да я отдалечи от Пекин. В крайна сметка, почти същото се случва в момента с Виетнам.

Срещата, която не доведе до абсолютно никакъв резултат, е най-големият провал на Тръмп до момента, отбелязва британският в. "Гардиън". По принцип почти всички, включително съседните Южна Корея, Китай и Русия, биха искали севернокорейският ядрен арсенал да бъде под международно наблюдение, а още по-добре - премахнат напълно. Предвид наличието на подобен изключителен консенсус, оплескването на нещата до такава степен показва несравнимата некомпетентност на Тръмп. Това обаче едва ли е изненада. То пасва идеално на аматьорския му подход към ключови външнополитически предизвикателства по цял свят.

Предвид липсата на напредък на предварителните преговори беше цяло чудо, че САЩ изобщо решиха срещата да се състои, отбелязва британското издание. Преди срещата медиите съобщаваха за нарастващи опасения във Вашингтон, че Ким няма намерение да се съобразява с ключови изисквания за денуклеаризацията. Те се оказаха правилни, но Тръмп настояваше да получи своя момент на слава. Основната му цел беше да подсили своята самозаблуда, че е глобален миротворец.

Резултатът от срещата е стъпка назад за южнокорейския Мун Дже-ин, който работеше за изграждането на връзки със Северна Корея. Надиграният президент на САЩ се връща у дома, без да може да покаже никакви резултати. Ким обаче ще е повече от доволен - благодарение на Тръмп процесът на международната му реабилитация продължава. Позициите му в страната и в чужбина се подобряват, без да се налага да плати никаква политическа цена, подчертава в. "Гардиън".

По съвет на своя съветник по националната сигурност Джон Болтън, Тръмп отхвърли искането за отмяна на американските санкции. Съгласието му да продължи двустранните преговори на по-ниско равнище и фактическата "нормализация" на отношенията между Пхенян и Вашингтон, които това предполага, обаче означават, че Китай, Русия и други страни, които вече заобикалят санкциите на ООН срещу Пхенян, ще се чувстват свободни да стигнат още по-далеч.

Тръмп е поредният  президент на САЩ за последния четвърт век, опитал се да преговаря със Северна Корея, убеден, че една изолирана и омаломощена страна със сигурност ще избере икономическите облаги за населението си пред притежанието на ядрена бомба, пише американският в. "Ню Йорк таймс". В добавка той поведе преки преговори, от които предшествениците му се въздържаха. Тръмп вероятно се надяваше, че уменията му като преговарящ ще доведат до промяна, но това не се случи.

Провалът подчертава рисковете на преките преговори между лидерите. Когато те се провалят, няма по-високопоставен, който да се намеси и да предложи компромис, спасявайки споразумението. Цената в този случай обаче може да бъде висока. И двамата лидери може да се изкушат да засилят натиска над другия, което да доведе до нова ера на ядрено напрежение - и това се случва в момент, когато беше отменен важен договор с Русия за контрол над въоръженията, а Индия и Пакистан отново напомнят на света за опасностите от конфликт между две ядрени държави, а Иран обмисля да поднови производството на ядрено гориво.

Основният въпрос сега е дали Тръмп ще продължи своята дипломация, базираща се на лични връзки, или ще реши, че рисковете са прекалено големи и ще се върне към постепенния подход на предшествениците си, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Последвайте канала на

БТА
599 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ipon

2019.03.01 | 11:21

3

браво на Северна Корея, показа характер в точният момент, така или иначе санкциите се заобикалят, а природният ресурс на Северна Корея я прави 13пъти по богата от Ю.Корея, оценено на мялярди долари. победа, която направи американците жалки и безсилни

2019.03.01 | 09:44

1

НАТО е най силния военен съюз на земята. Даже може да натупаме и няколко извънземни цивилизации ако се наложи :)

Опорна точка

2019.03.01 | 09:49

2

Тоо...друг военен съюз няма. Те келешите не могат да се понасят един друг. Виж даже руските олигарси пращат децата си на сигурно в НАТО вски държави

Добави коментар

Водещи новини