Литва: Китай провежда агресивни разузнавателни операции

  • 05 февруари 2019 16:46

  • 944
  • 3
Литва: Китай провежда агресивни разузнавателни операции
© Getty (архив)

Китайските разузнавателни служби разширяват дейността си в Литва и активно опитват да вербуват литовски граждани. Това заяви в публикувания днес свой годишен доклад Националната служба за сигурност във Вилнюс, цитирана от ДПА.

"С нарастването на икономическите и политически амбиции на Китай в Литва и други страни от НАТО и ЕС дейността на китайските разузнавателни служби и служби за сигурност става все по-агресивна. С цел да събира важна информация китайското разузнаване опитва да вербува литовски граждани", се казва в доклада.

Според документа китайските разузнавателни операции в Литва имат за задача да се повлияе на общественото мнение и правителствената политика, например върху позициите на Литва по въпроса за независимостта на Тайван и Тибет.

Националната служба за сигурност на Литва посочва като заплаха и струпването на руска военна мощ в граничния анклав Калининград. Тя обаче допълва, че нарастващите отбранителни способности на балтийските държави и разположените в региона военни контингенти на НАТО значително намаляват шанса Русия да прибегне до използването на военни средства срещу балтийските държави.

Последвайте канала на

БТА
944 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
яя

2019.02.06 | 08:34

3

Със сигурност в Китай никой не знае за съществуването на Литва .

2019.02.05 | 18:59

1

ко туй литва бя? малките пидирасчета

I

2019.02.05 | 21:37

2

Ти си тоя

Добави коментар

Водещи новини