Какви ще са последствията при Брекзит без споразумение?

  • 31 януари 2019 08:50

  • 1861
  • 0
Какви ще са последствията при Брекзит без споразумение?
© Кадър: БНТ

Всички ръководители на европейските институции препотвърдиха своето мнение, че няма да има ново предоговаряне на споразумението. Обяви го и Туск, и Юнкер и Барние. От наша гледна точка това е най-доброто споразумение, което би могло да се постигне на този етап. Това коментира ръководителят на Представителството на ЕК в България Огнян Златев относно последните събития около договора за Брекзит.

,,Ако не се стигне до никакво решение, отиваме на раздяла без споразумение, което би било най-лошото решение, тъй като и факторът време започва да играе своята роля'', каза Златев и допълни, че Великобритания няма да участва в изборите за Европейски парламен след 29-т март, тъй като технически след тази дата няма да бъде член на ЕС.

,,Излизането на Великобритания от Общността ще донесе доста стрес и именно с тази целта полагаме усилия да минимизираме последиците от този стрес - както за гражданите, така и за бизнеса. Ако нямаме ясни договорености, още от първата минута например самолетите от Лондон до което и да е летище в ЕС няма да имат право да кацат, защото няма да има договорености. От края на миналата година Комисията предложи 88 временни решения в различни сектори. Вчера бяха представени последните 3, които засяга студентите, младите учени и програмата Еразъм. Това са 14 000 граждани на ЕС, на които не трябва да им се пречи да продължат да получават своето финансиране, за да довършат обучението си'', разясни още Златев .

,,Ако не бъде постигнат договор, хората ще трябва да си правят отделна застраховка, защото Европейската здравна услуга вече няма да им бъде валидна. За бизнеса ще бъдат въведени мита и такси, които ще оскъпят продукцията и ще важат правилата на Световната търговска организация. По отношение на казуса с границата на Република Ирландия и Северна Ирландия ще настояваме да не бъде изграждана твърда граница между двете страни. Като цяло ни предстои напрегнато очакване'', завърши Огнян Златев.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1861 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини