Експерти препоръчват да се вслушваме в "гласа" на горите, ако искаме да спрем обезлесяването

  • 04 януари 2019 17:27

  • 541
  • 2
Експерти препоръчват да се вслушваме в "гласа" на горите, ако искаме да спрем обезлесяването
© Pixabay

Природозащитници и компании, изправени пред задачата да се справят с обезлесяване и горски пожари, могат да се осланят повече на "гласа" на горите, вместо на сателитни изображения, предаде Ройтерс, позовавайки се на доклад, публикуван в сп. "Сайънс".

Използването на биоакустика за регистриране, наблюдение и записване на фонови звуци, например от животни, насекоми и човешка дейност, може да осигури необходимите данни за по-ефективно опазване на горите.

"В една гора можете да картографирате звуковия фон и да установите какво е обичайно, след което да направите същото в плантация, дърводобивен район или ловна зона. Когато разчитате на фотокамери, рискувате те да бъдат унищожени. Аудио оборудването от друга страна може да се постави на голяма височина, където никой няма да го забележи", обяснява съавторът на доклада Рет Бътлър.

Към настоящия момент в усилията за опазване и изследване на околната среда се разчита основно на сателитни изображения, припомнят специалистите.

Опожаряването на гори с цел да се освободи място за земеделски площи през 2017 г. доведе до глобална загуба на дървесна покривка с размерите на Италия. Най-големи загуби са отчетени в Бразилия, Демократична република Конго, Индонезия, Мадагаскар и Малайзия.

Обезлесяването играе основно роля и в глобалното затопляне, напомнят експертите.

Последвайте канала на

БТА
541 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Niko

2019.01.05 | 01:09

2

В кое да де слушаме бе вашта мама мръсна... дамо устите ви големи,цвло село да се изсере не може да ги напълни.
Че всичко живо сече и краде и никой не го интересува ...ка да се оправим с това.
Що не помислите над това??!!
Ами ми пишете тъпотиии ,ваща мама мръсна,редактори и пишещи... пиете си питието и ви боли куро кво става в страната,иначе сте много ангажирани със опазването на горите.

малката истина...

2019.01.04 | 18:09

1

Как да се ВСЛУШАМЕ,след като се изсича поголовно всеки ден ???? Няма крайпътен път без гледка ,тир да се товари от мангали с дърва....елате да видите до Кроншпан В.Търново какви камари на дървета има!!!

Добави коментар

Водещи новини