Папа Франциск: Светът да остави настрана пристрастните си интереси

  • 25 декември 2018 15:21

  • 768
  • 1
Папа Франциск: Светът да остави настрана пристрастните си интереси
© Getty (архив)

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март отправи днес коледните си благопожелания в традиционното си послание "Урби ет орби" ("Към града и към света") за братство между хората с различна вяра, раса и идеи. Той призова света да остави настрана пристрастните интереси, за да се намери политическо решение на войните в Сирия и Йемен и на конфликтите в Украйна и на Корейския полуостров, предаде АП.

Обръщайки се към десетки хиляди туристи, поклонници и римляни на площад "Св. Петър", светият отец каза, че всеобщото послание на Коледа е, че бог е добър баща и всички сме братя и сестри. Без братство, каза папата, "дори най-добрите ни планове и проекти рискуват да бъдат бездушни и празни", каза още той и добави: Нашите различия не са вредни или опасни, а са източник на изобилие. Франциск отправи призива си, докато тенденциите към национализъм, подхранващи подозрителност към имигрантите и бежанците, стават движеща сила в много европейски държави.

Папата се спря също на преследваните християнски малцинства и на населението, което е жертва на идеологически, културни и икономически форми на колонизация или на което не достига храна или достъп до здравеопазване и образование. Главата на Римокатолическата църква изрази и надежда, че израелците и палестинците ще възобновят диалога и като поемат по пътя на мира ще сложат край на седемгодишния конфликт, а сирийските бежанци ще се върнат по домовете си. 82-годишният аржентински папа призова също за социална хармония в Никарагуа и Венецуела, държави, измъчени от вътрешнополитически конфликти.

Мерките за сигурност около Ватикана бяха засилени, в подстъпите към него бяха паркирани военни джипове, а туристите и багажът им бяха проверявани с детектори. Посланието "Урби ет орби" предлага и опрощаване на греховете, ако присъстваш лично на церемонията или я следиш от разстояние по радиото и телевизията.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
768 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.12.25 | 15:29

1

КАК? ДНЕШНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ Е СИЛНО ПОВЛИЯНА ОТ КОМПЛЕКСАРИ В ИЗОЛАЦИЯ.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини