В полския град Катовице започна 24-ата годишна конференция на ООН за климата

  • 02 декември 2018 16:03

  • 593
  • 0
В полския град Катовице започна  24-ата годишна конференция  на ООН за климата
© Getty (архив)

С два часа и половина закъснение в полския град Катовице днес бе открита 24-ата конференция на ООН за климата (COP24), предаде АФП.


Близо 200 държави ще участват в двуседмични дискусии в опит да дадат тласък на прилагането на практика на Парижкото споразумение от 2015 г. въпреки съпротивата срещу по-амбициозна реакция на глобалното затопляне, което, както свидетелстват научните доклади, вече е безспорен факт.

В необичайна декларация, до която АФП е получила достъп, председателите на няколко предишни конференции ще призоват днес тазгодишният форум да отправи недвусмислено послание за амбициите на страните. Всяко забавяне в действията, ще направи по-трудно и по-скъпо справянето със затоплянето на климата, се очаква да предупредят те.

Еднодневната среща на върха в Катовице утре, в която са потвърдили участието си едва двадесетина лидери, сред които премиерите на Холандия и Испания, и президентите на Нигерия и Ботсвана, може да даде знак за намеренията на останалия свят. С изказване на тази среща ще участва и българският президент Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

Въпреки политическия диалог, наречен Диалог "Таланоа", чрез който би трябвало да се договори увеличаване на ангажиментите, наблюдателите се опасяват, че повечето страни, призовани да преразгледат набелязаните от тях цели, ще изчакат свиканата от генералния секретар на ООН през септември 2019 г. среща на върха в Ню Йорк, за да огласят решението си.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
593 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини