Руска медия: Доналд Тръмп отново потвърди реномето си на непредсказуем световен лидер

  • 30 ноември 2018 09:12

  • 1240
  • 3
Руска медия: Доналд Тръмп отново потвърди реномето си на  непредсказуем световен лидер
© Getty (архив)

Президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския отново потвърди реномето си на непредсказуем световен лидер, пише "Комерсант".

По-малко от две денонощия преди насрочените в Аржентина преговори с руския си колега Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 стопанинът на Белия дом ги отмени, след като анализира доклад за сблъсъка между военни кораби на Русия и на Украйна в неделя край Крим, напомня всекидневникът. Русия стреля по три катера на Киев и ги задържа в Керченския проток заедно с екипажите с обвинение, че са навлезли незаконно в руски териториални води. Украйна определи станалото като акт на агресия от руска страна.

"Тръмп напуска договора за среща", алармира иронично "Росийская газета", но "Комерсант" изтъква, че Кремъл не драматизира ситуацията и според експерти анулирането на срещата няма да е силен удар по руско-американските отношения. Напротив - след предишните срещи на най-високо равнище тези отношения видимо се изостряха", напомня вестникът.

За Тръмп всяка среща с Путин е минус при днешната вътрешнополитическа криза в САЩ, коментира пред изданието политологът Виктор Олевич. Всеки път, щом Тръмп се срещне с руския президент, после става обект на нападки и доста агресивна критика във Вашингтон - и от страна на медиите, и на политическата опозиция, която го обвинява, че президентът предава американските позиции в угода на руските интереси. С оглед "явните минуси" срещата с Путин не би донесла на Тръмп никакви договорености, които той "да покаже на амерриканския народ като свое постижение, за да оправдае подобни срещи", обяснява експертът.

Решението на Тръмп трябва да стане ясен сигнал за Кремъл, цитира "Московский комсомолец" изявление на говорителя на американската дипломация Робърт Паладино.
"САЩ настояват Русия да върне в родината им украинските моряци и корабите. Агресията, която видяхме, е абсолютно недопустима. Сигнал от наша страна бе изолиране на Русия, включително чрез отмяна на срещата на президента Тръмп с Путин", каза говорителят на Държавния департамент. Въпреки страховитите изявления на Белия дом руската страна видя в станалото единствено признаци на "вътрешнополитически дрязги" в самата Америка. Шефът на външнополитическата комисия в Държавната дума Леонид Слуцки например смята, че решението на американския президент е пиар ход, направен под натиск от страна на политическите опоненти на Русия в САЩ. Тъкмо анулиране на срещата е целяла според него скорошната провокация на Украйна в Керченския проток, раздухала с нова сила антируските нагласи в световната общност, добавя "Комерсант".

В Държавната дума нарекоха решението на Тръмп "туитърна антидипломация", посочва "Комсомолская правда". Склонността на Тръмп да информира за важни решения и да се занимава с външната политика на САЩ чрез Туитър буди сериозни опасения у част от американския елит. Понякога дори недоумение, отбелязва "Известия". "Тези неща влияят зле върху формирането на политическия курс. В подобни моменти човек се пита какво представлява изобщо американската външна политика", коментира бивш дипломат от САЩ, пожелал анонимност. "Това е уникален случай. Излиза, че от този президент може да се очаква всичко, каквото и да било. Той или не владее ситуацията, или е станал марионетка на собствената си администрация", добавя пред вестника Сергей Орджоникидзе, бивш зам.-генерален секретар на ООН.

Тръмп се опитва да отвлече вниманието на американския печат от неизгодните за него откровения на бившия му адвокат Майкъл Коен. Това мнение изрази в четвъртък Джеф Зелени, старши кореспондент на Си Ен Ен от Белия дом, пише "Независимая газета". Вчера Коен се призна за виновен, че е излъгал Конгреса за работа, която е свършил по сделка за недвижими имоти на Тръмп в Русия. Адвокатът се яви пред съд в Ню Йорк и призна, че е дал фалшиви показания пред сенатска комисия през 2017 г. за планирано построяване на "Тръмп тауър" в Москва.

"Новая газета" нарича "върховна некомпетентност" заповедта на украинското военно командване за предислоциране на трите кораба, участвали в инцидента. Според вестника Киев им е поставил всъщност "задача с подчертано политически характер" и тя е била "бляскаво изпълнена".

Украинците получиха нови герои. Пред света бе демонстриран зверският характер на руския милитаризъм - Украйна прати малки корабчета да се бият с чудовището. Президентът Петро ПорошенкоПетро ПорошенкоПетро̀ Олексийович Порошѐнко (на украински: Петро Олексійович Порошенко) е роден на 26 септември и Върховната рада затвърдиха политическите си позиции. Тръмп е готов да отмени срещата си с Путин, описва "Новая газета" положението към приключване на броя. "Където и да хвърлиш поглед - все победи на старта на предизборната кампания" в Украйна преди вота за президент догодина, резюмира изданието.

"Ако имаше шансове за някаква договорка, Тръмп би провел срещата независимо какво става в Керч. Засега обаче явно не се очертава нищо конкретно", заяви пред "Взгляд" аналитикът Андрей Кортунов. Според него Русия и САЩ "още не са открили такива теми за разговор, че да може всяка от двете страни да декларира победа".
Затова Кортунов смята, че под въпрос остава и анонсираното за първата половина от 2019 г. посещение на Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 във Вашингтон.

Последвайте канала на

БТА
1240 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
българин

2018.11.30 | 10:07

3

Краварят-Клоун!

2018.11.30 | 10:05

2

какво очаквате от един измамник търговец когото американския народ не го иска..Той като върти опашка , без никаква сериозност на държавник

опорна то4ка

2018.11.30 | 09:54

1

Путаша ще бъде изолиран от всички в Аржентина, но вие трябва да му изградите образ на умен политически играч тролчета изроди мои!! Трябва да държите " Линията на президента"!! Такава е директивата на кремълския агитпроп

Добави коментар

Водещи новини