Руска медия за новите санкции на САЩ срещу Москва: Срещу кого и за какво

  • 09 ноември 2018 09:16

  • 887
  • 0
Руска медия за новите санкции на САЩ срещу Москва: Срещу кого и за какво
© Getty (архив)

"Срещу кого и за какво" въвеждат нови санкции САЩ, обяснява руският електронен вестник "Бел".

Вашингтон разширява санкциите, наложени на Москва заради анексията на Крим и нейната намеса в украинската криза, съобщи вчера специалният американски представител за Украйна Кърт Волкър. В санкционния списък попадат още три физически лица и девет юридически, които са поддържали руски проекти в Крим или са свързани с нарушения на човешките права.

Като нарушители на човешките права са санкционирани Александър Басов - зам.-министър на държавната сигурност на отцепническата Луганска народна република в Украйна, бившият офицер от украинските тайни служби Андрей Сушко, днес служител от руската Федерална служба за сигурност, заподозрян, че е отвлякъл и изтезавал кримско-татарски активист, и самото сепаратистко министерство на сигурността в Луганск - за мъчения и гаври със затворници и подпомагане на Русия в поемането на контрол над региона. За бизнес в Крим е включен в списъка "Владимир Зарицки, командвал преди Ракетните войски и артилерията на Русия, който сега строи луксозен хотел" на анексирания полуостров. Санкционирани са и организации с големи бизнес-проекти в Крим, включително свързани с курортния комплекс "Мрия" в Ялта, където се провежда международният Ялтенски икономически форум. Според американското финансово министерство това е "основната руска площадка за демонстрация на инвестиционните възможности в Крим". Санкциите блокират цялото имущество на физическите и юридическите лица от списъка, което се намира под юрисдикцията на САЩ. На американските граждани и компании се забранява да сключват сделки с тях.

"Новите американски санкции показват, че САЩ внимателно следят извършваните в Крим големи сделки и наказват компаниите, участващи в тях. Освен това се съобщава за по-сурови формулировки: в текста за пръв път ще се посочва, че за събитията в самопровъзгласените републики в Източна Украйна е отговорна Русия", пише "Бел" и констатира, че руско-американските отношения все повече се влошават.

Новите санкции не променят кой знае колко нещата, но практически правят невъзможно привличането на западни инвестиции за конкретни проекти, посочва "Комерсант". А Крим бездруго е "санкционен полуостров" със строго ограничени контакти със западни фирми и ведомства. Като цяло текущото разширяване на санкционния списък на САЩ е "техническо" и "рутинно"; то ще остане без съществени последици за икономиката на Русия, смята юрисконсултът Денис Дурашкин. Но за компаниите от списъка включването в него "естествено е сериозна неприятност. Може да им бъдат създадени редица пречки - примерно в получаването на кредити и сключването на сделки, дори проблеми със софтуер, който няма да могат да използват", прогнозира експертът.

"Властите на САЩ продължават дежурно да налагат санкции на руския Крим. Обещали са ни да го правят през месец - през два. Значи следващият рунд се очаква към Нова година", цитира "Свободная пресса" реакция на руското посолство във Вашингтон. Дипломатите заявяват, че отдавна вече нямат понятие какво иска да постигне по този начин Вашингтон. "Обърнахме внимание, че този път в списъка са попаднали кримски санаториуми. Включително най-добрият в света СПА-хотел. Съответно очакваме точно тези курорти да станат по-популярни. Сигурни сме, че сега там ще пуснат специални оферти за американски туристи. Крим чака гости от САЩ. Елате, за да видите всичко с очите си", пише руската мисия.

Последвайте канала на

БТА
887 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини