НАТО: Няма да разполагаме ядрени оръжия в Европа

  • 24 октомври 2018 12:04

  • 2272
  • 1
НАТО: Няма да разполагаме ядрени оръжия в Европа
© Getty (архив)

Ние няма да разполагаме ядрени оръжия в Европа заради намеренията на американския президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския да изтегли страната си от Договора за ликвидиране на ракетите с близък и среден обсег на действие, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предаде РИА Новости.

"Ние не искаме нови Студена война и надпревара във въоръжаването. В същото време обаче един договор е ефективен, когато се спазва от всички подписали го страни. Нашите съюзници изразиха своята загриженост относно разработваната от Русия нова ракета, но ние не предвиждаме разполагаме атомно оръжие в страни от Стария континент в отговор на действията на Москва", посочи лидерът на Северноатлантическия алианс преди началотото на мащабни учения на Пакта в родната му Норвегия утре.

Сключеният през 1987 г. договор сложи край на кризата, започнала през 80-те години на миналия век с разполагането на ракетите СС-20, насочени срещу западните столици. Документът, подписан  договор от американския президент Роналд Рейгън и съветския лидер  Михаил Горбачов, укрепва сигурността на САЩ и техните съюзници в Европа и Далечния изток. С него се забранява на Вашингтон и Москва да притежават, произвеждат или изпробват изстрелвани от земята крилати ракети с обхват от 500 до 5500 километра. Срокът на договора изтича през 2021 г.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2272 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
еее

2018.10.24 | 13:56

1
ема тогава границата беше на стотин километри от бон, а сега е на 1000км от москва. нови граници - нови интереси. сега могат да бомбят москва с късобойни ракети и пво-то ряпа да яде.

Добави коментар

Водещи новини