Репортери без граници: От началото на годината са убити повече журналисти, отколкото за цялата 2017 г.

  • 11 октомври 2018 14:48

  • 1034
  • 0
Репортери без граници: От началото на годината са убити повече журналисти, отколкото за цялата 2017 г.
© pixabay

През първите девет месеца на годината във връзка с професионалната им дейност са били убити 56 журналисти. Това е повече от цялата 2017 г., показват данните на неправителствената организация "Репортери без граници", цитирани от БТА.

"Докато 2017 г. беше годината с най-малко убийства от 14 години насам за журналистическата професия, 2018 г. обръща тази низходяща тенденция", се казва в изявлението на организацията, публикувано днес.

"Вече 56 журналисти са били убити заради професионалната им дейност. Числата нарастват и към тях трябва да се прибавят над десет случая, разследвани от "Репортери без граници".

Тази тревожна бройка ни напомня, че спешно трябва да се направи още за защита на журналистите, посочи генералният секретар на НПО Кристоф Дьолоар. В тази връзка "Репортери без граници" отново настояха за назначаването на специален представител на ООН, който да отговаря за защитата на журналистите, мярка, подкрепяна от редица държави, между които и Франция, както и от "130 медии, организации и синдикати по света".

Най-опасната за журналисти държава е Афганистан. Там от началото на годината са били убити 13 журналисти, подчертава организацията и напомня, че само за един ден - 30 април, са загинали 10 журналисти. Тогава 9 журналисти загубиха живота си при двоен атентат. Сред тях беше Шах Марай - главен фотограф на АФП в Кабул. Същия ден кореспондентът на Би Би Си Ахмад Шах беше убит от въоръжени мъже в Източен Афганистан.

Организацията посочва, че броят на професионалните репортери, убити в Сирия, е силно намалял (двама от началото на 2018 г., срещу 9 за миналата година), но подчертава, че това не бива да прикрива проблема, че журналисти, сирийски граждани, поемат голям риск, когато свидетелстват от първо лице за конфликта. Шестима такива журналисти и медиен сътрудник са убити от началото на тази година.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1034 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини