Вятърните турбини затоплят земната повърхност

  • 05 октомври 2018 13:36

  • 1843
  • 0
Вятърните турбини затоплят земната повърхност
© Pixabay

Вятърните турбини позволяват да се намалят парниковете емисии, като заменят фосилните горива, но допринасят за затопляне на земната повърхност поради начина, по който преразпределят масите топъл и студен въздух в атмосферата, сочат резултатите от изследване, цитирано от Франс прес.

Учени от Харвардския университет заключиха, че захранването на САЩ с електричество от вятърни турбини ще доведе до повишаване на температурите на земната повърхност с 0,54 градуса Целзий в районите, където те са инсталирани, и с 0,24 градуса Целзий в цялата й континентална част.

"Вятърната енергия е за предпочитане пред фосилната при всички изследвания на ефекта от тях върху околната среда - заяви един от авторите Дейвид Кийт от Харвард. - Това обаче не означава, че въздействието на вятърната енергия може да се пренебрегне."

Средните температури на планета са се увеличили с около 1 градус Целзий от края на 19-и век, а Парижкото споразумение за климата призовава повишаването на температурите да бъде ограничено до 1,5-2 градуса Целзий, за да се избегнат катастрофални последствия върху околната среда.

Настоящото изследване все пак не взима предвид цялата планета. Предишно проучване установи, че инсталирането на вятърни турбини в Сахара би повлияло върху температурите там, валежите и местната растителност.

Последвайте канала на

БТА
1843 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини