Близо една трета от тийнейджърите по света са подложени на тормоз

  • 02 октомври 2018 12:13

  • 1559
  • 0
Близо една трета от тийнейджърите по света са подложени на тормоз
© Pixabay

Близо една трета от тийнейджърите по света са подложени на тормоз, алармират новите данни от Института по статистика към ЮНЕСКО. Според публикуваните резултати тормозът сред децата между 13 и 17-годишна възраст обхваща всички региони по света, в които преобладават най-вече ниските доходи.

Тормозът се отнася до насилие между връстници/ученици, което бива определяно като "умишлено и агресивно поведение, което се случва многократно, когато има реален или възприеман дисбаланс на силата".

,,Тези данни биха разрешили проблема, тъй като могат да ни разкрият кои групи са засегнати от малтретиране и по този начин да имаме едно по-добро сътрудничество както между отделните национални правителства, така и между международните неправителствени организации. Във времето ще узнаем дали усилията ни в тази насока ще дадат резултат. В крайна сметка, колкото повече знаем, толкова по-способни бихме били, за да окажем подкрепа на тези деца'', коментира Силвия Монтоя, един от организаторите на проучването.

Погледнато в световен мащаб, момчетата са малко повече изложени на риск от тормоз в училищата, отколкото момичетата. Проучването, което не включва сексуални или други форми на насилие, сочат, че повече от 32% от момчетата преживяват тормоз в училище, в сравнение с 28% от момичетата.

Все пак когато се разглеждат 10-те страни, в които децата съобщават за най-високи случаи на тормоз, средните резултати ни дават малко по-различна перспектива. В тези 10 страни 65% от момичетата и 62% от момчетата признават за тормоз, което показва, че там, където тормозът е най-широко разпространен, момичетата са по-широко засегнати.

Социално-икономическият и имигрантският статус също играят роля при тормоза, сочат данните за децата от Европа и Северна Америка. В тези региони социално-икономическият статус, основан на благоденствието, заетостта и образованието на родителите, е най-вероятният фактор, предричащ тормоза: двама от петима бедни младежи са негативно засегнати. За сравнение засегнатите тийндейджъри от богати семейства са една четвърт.

В заключение, данните от изследването показват, че децата на мигранти са по-уязвими да бъдат тормозени, отколкото техните връстници, родени в съответната страна. Тъй като миграцията по света върви с бързи темпове, може би е добре да се запитаме дали тормозът ще усложни още повече способността на тази уязвима група да се учи, завършват анализа си от ЮНЕСКО.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1559 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини