Заподозрените в отравянето на Скрипал са пили коняк преди вчерашното интервю

  • 14 септември 2018 09:41

  • 1438
  • 2
Заподозрените в отравянето на Скрипал са пили коняк преди вчерашното интервю
© Getty (архив)

Вчерашното интервю на руснаците Александър Петров и Руслан Боширов, заподозрени от британските власти, че са отровили бившия руски агент от Главното разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал и дъщеря му, Юлия Скрипал не свали нивото на конфронтацията между Русия и Запада, констатира "Комерсант".

Според руския опозиционер Дмитрий Гудков, говорил пред радио "Комерсант Еф Ем", разказът на двамата, че посетили Великобритания, за да разгледат катедралата в Солсбъри, изглежда като подборка изречения от Уикипедия. Версията, че мъжете посетили Солсбъри като туристи, бе наречена от офиса на британския премиер "обида за умствените способности на обществеността". Последвалата дипломатическа престрелка показва, че в позициите на страните в конфликта около "аферата Скрипал" няма промяна и едва ли ще има. Това може да означава нови санкции за Москва. Конгресът на САЩ се захвана с още по-силен плам да обсъжда как да засили санкционния натиск върху Русия. Спомена по-специално за "втора вълна от извънредно твърди санкции" по повод "случая Скрипал" още от ноември, посочва вестникът.

"Заподозрените" бяха приканени предния ден да влязат в контакт с медиите от президента на Русия Владимир Путин, напомня "Аргументи недели". Те заявиха, че не са замесени в отравянето на Скрипал и дъщеря му, че дори не знаят къде е къщата му в Солсбъри, посочва "Взгляд".

След анализ на интервюто мнозина блогъри се усъмниха дали двамата може да са служители от ГРУ, се казва в материала. "Историята изглежда доста нелепа и идиотска, тъкмо затова е много просто да се отговори "защо не са измислили за тях по-правдоподобна легенда" - защото тези хора не са никакви агенти. Като цяло само се засилва усещането, че отравянето на Скрипал и дъщеря му наистина е било голяма изненада за Русия. А после се е наложило да лавираме. Е, както можем - тъй. Дали Петров и Боширов са невинни е много интересен въпрос, на който не може да се отговори категорично. Фитнес инструктори, пътешестващи из Европа, явно не са обикновени фитнес инструктори. Или пък хич не са фитнесинструктори. Което съвсем не означава, че са агенти на ГРУ. Изобщо", цитира "Взгляд" автори на канала "Руско бъдеще".

След интервюто британският външен министър Джереми Хънт напомни в социалните мрежи  за "руските отпускари", пише "РБК". "За последен път, когато руски военни заявяваха, че са били в отпуск - през 2014 г., те нахлуха в Украйна", писа Хънт по повод анексията на Крим от Москва и началото на конфликта на Киев с проруските сепаратисти в Донбас. Медиите неведнъж са информирали, че в "опълчението" на непризнатите източноукраински републики воюват кадрови военни от Русия, формално взели отпуск. През 2014 г. бившият глава на Донецката народна република Александър Захарченко заяви, че на нейна страна воюват към 4000 руски доброволци, включително професионални военни в отпуск. Руският Генщаб отвърна, че няма доказателства за това, припомня изданието.

"Интервюто предизвика вакханалия в социалните мрежи, където "се мярка знамето с цветовете на дъгата", отбелязва петербургският електронен вестник "Фонтанка". Най-важни според него са "незададените въпроси към заподозрените" - къде живеят, щом получават визи в Санкт Петербург, но излитат от Москва, къде са учили, защо ги няма в никоя социална мрежа, защо не са избрали за туризъм по-подходящ сезон - например лятото, защо двама руснаци се стоплят в лошо време с горещо кафе, а не с коняк.

"Петров и Боширов отказаха да обяснят защо при пътуването са живели и са се разхождали заедно", изтъква онлайн изданието "Ура". Експерти на руския портал "Дейли сторм" забелязали по ръцете на интервюираните маникюр и червен конец - талисман от Израел, който съвсем не е характерен за агенти от специалните служби. Според главната редакторка на "Россия сегодня", взела интервюто, двамата мъже били "видимо нервирани", посочва "Московский комсомолец". "Дори им налях коняк, та да се отпуснат. Изпотиха се много. Не знам вече какво значи това, не съм психолог", казва пред всекидневника Маргарита Симонян.

"Като журналист отдавна съм скептична към всичко, което не съм видяла с очите си. Нямам основания да вярвам на тези непознати за мен хора, като на родния си баща. Още по-малко основания имам да вярвам на онези, които ги обвиняват", добавя Симонян. "Логичният въпрос защо всъщност двама мъже постоянно са заедно излезе неприятен. Боширов и Петров помолиха никой да не се бърка в личния им живот и явно се смутиха", пише вестникът. Според него хомосексуалната тема наистина е изход и ако двамата признаят, че имат такава връзка, подкрепата на световната гей общност - а това е страшна сила - им е в кърпа вързана. Защото от западна гледна точка не може гейове да бъдат отровители. А от руска - обратното, може и още как.

"Но ако говорим сериозно, заради всички тези недомлъвки нещата не стават много ясни", заключава изданието. "Пъзелът, че британците представят като отровители туристи, озовали се на неподходящо място в неподходящо време", просто не се нарежда. Недомлъвките на Петров и Боширов може наистина да се дължат на техни лични обективни причини и те да са случайни хора. Но докато няма доказателства за това - двамата не са за завиждане", добавя "Московский комсомолец".

Последвайте канала на

БТА
1438 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2018.09.14 | 14:02

1
Цървули!!!Това са топ-агентите за специални операции на ФСБ!!!Банда педерасти,които ръсят отрова на ляво и надясно!!!Всъщност само на ляво!!!Меки китки,като Плешивият им Кремълски Господар!!!Рускенефа е сборище на озлобени,отмъстителни травестити!!!Ура и Слава,другарки и другари-паплач болшевишка недоклатена!!!

2018.09.14 | 17:04

2
Смешник!!!

Добави коментар

Водещи новини