Повишаването на температурите е свързано с повече смъртни случаи по света

  • 13 септември 2018 20:00

  • 2096
  • 0
Повишаването на температурите е свързано с повече смъртни случаи по света
© Getty Images

Ако не се постигне глобалната цел да се ограничи повишаването на температурите, ще има повече дължащи се на горещината смъртни случаи, предупредиха експерти, цитирани от Ройтерс.

В Париж бе подписано споразумение за ограничаване покачването на температурите до под 2 градуса Целзий в сравнение с онези в прединдустриалната епоха и в идеалния случай - до 1,5 градуса Целзий.

Повишаване на температурите с 3-4 градуса Целзий може да увеличи нивото на смъртност с 1-9 процента, показва изследване. "В момента сме на път да се стигне до затопляне с 3 градуса Целзий и ако тази тенденция се запази, ще има сериозни последствия за здравето в много райони по света", заяви един от авторите на изследването Антонио Гаспарини от Лондонския институт по хигиена и тропическа медицина.

Страни в Югоизточна Азия като Филипините и Виетнам ще са най-засегнати от свързаната с горещината смъртност заедно със страните в Южна Европа и Южна Америка.

Намаляването на дължащата се на студове смъртност другаде няма да е достатъчно, за да компенсира цялостното й увеличаване.

Изследването обхванало 23 страни. Покачването на глобалните температури с 1,5-2 градуса Целзий вероятно ще доведе до увеличавене с по-малко от 1 процент на свързаната с това смъртност в топлите райони, като Южна Европа, Южна Америка и Югоизточна Азия. "Изследването не взема под внимание мерките за приспособяване към повишаващите се температури или демографски и икономически фактори, но те могат да имат своето въздействие, когато става въпрос за намаляване на свързаната с горещината смъртност", заяви ръководителката на екипа Ана Мария Виседо-Кабрера.

Резултатите от изследването са публикувани в Climatic Change.

Последвайте канала на

БТА
2096 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини