Студен, сух климат е свързан с изчезването на неандерталците

  • 28 август 2018 15:17

  • 1295
  • 1
Студен, сух климат е свързан с изчезването на неандерталците
© Getty Images

Периоди от далечното минало на студен и сух климат са помогнали на нашите видове да заменят неандерталците в Европа, показва ново изследване, предаде Асошиейтед прес. Учените са установили, че подобни студени периоди са съвпаднали с очевидното изчезване на нашите еволюционни братовчеди в различни части на континента, последвано от появата на нашите видове Хомо сапиенс.

"Дали те са се преместили или са загинали, ние не можем да кажем", казва Майкъл Стаубвасер от Университета в Кьолн в Германия.

Неандерталците едно време са живели в Европа и Азия, но са измрели преди около 40 000 години, само няколко хиляди години, след като нашите видове Хомо сапиенс са пристигнали в Европа. Учените дълго време са дебатирали какво е подпомогнало това и някои от тях посочиха като причина климата. Други предложиха като обяснение евентуални епидемии или идеята, че новодошлите видове са надделели над неандерталците в битката за ресурси.

Стаубвасер и неговите колеги са насочили вниманието си върху съществуващите климатични, археологични и екологични данни и са добавили нови индикатори за климата в миналото, взети от изследвания на две пещери в Румъния.

Тяхното проучване е изтъкнало два студени и сухи периода. Единият е започнал преди около 44 000 години и е продължил около 1000 години. Другият е започнал преди около 40 800 години и е продължил шест века. Времето на тези събития съвпада с периоди, в които артефактите от неандерталците изчезват и признаци за Хомо сапиенс се появяват на места в долината на река Дунав и във Франция, казват учените. Климатичните промени може да са довели до смяната на горите с терени с шубраци и Хомо сапиенс може би е бил по-добър в адаптирането към тази нова среда в сравнение с неандерталците.

Катерина Харвати, експерт по неандерталците в Университета в Тюбинген в Германия, която не е участвала в изследването, казва, че е от полза да има нови климатични данни от Югоизточна Европа, регион, за който се предполага, че е бил използван от Хомо сапиенс, за да се пръсне и в други части на континента. Харвати казва, че не е ясно дали неандерталците са изчезнали и Хомо сапиенс се е появил по същото време, което е посочено от авторите на новото изследване, защото предишните изследвания, които те цитират в него, се базират на ограничени доказателства и са нещо, което може да се оспорва.

Според Крис Стрингър от Природонаучния музей в Лондон новото изследване привежда убедителни аргументи за въздействието на климатичните промени върху неандерталците, въпреки че според него има и други фактори, които са допринесли за изчезването им.

Рик Потс от института Смитсониън пък определя новото изследване като "свеж нов поглед" върху темата за замяната на видовете.

Последвайте канала на

БТА
1295 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
10

2018.11.28 | 16:54

1

Германските народи, също руснаците, поляци, словаци, гърватосърбите, както и индоарабите и негрите са носителите на неандерталците. Народи и нации които също не изговарят,, Р,, и са с пл-високи чела а с къси увлечени бради....

Добави коментар

Водещи новини