Медия от Москва: Русия изгуби ядрена ракета, Америка я откри

  • 23 август 2018 09:04

  • 3096
  • 3
Медия от Москва: Русия изгуби ядрена ракета, Америка я откри
© Getty (архив)

Кремъл не коментира съобщенията, появили се в западни медии за паднала руска ракета с ядрен двигател, отбелязват руски издания.

"За разлика от американската телевизия не разполагам с такава информация. Препоръчвам ви да потърсите нашите експерти в тази област - Министерството на отбраната", цитира "Комсомолская правда" президентския прессекретар Дмитрий Песков, помолен от журналисти да коментира информация в медиите от САЩ.

По-рано американската телевизия Си Ен Би Си съобщи, че според доклад на американското разузнаване руска ракета с ядрен двигател, изпробвана миналия ноември, може да е паднала в Баренцово море. Москва подготвяла сега операция с участието на три кораба, за да я извади, пояснява вестникът. Русия изгуби ядрена ракета, Америка я откри, резюмира "Лента" и се пита "какво е станало всъщност". Анализирайки "контекста на новината", онлайн изданието предполага, че ракетата "Буревестник" може да е била тествана на архипелаг Нова земя. Според Си Ен Би Си в секретния американски доклад по случая нямало данни за потенциални рискове за здравето на хората и околната среда с оглед евентуални повреди по изпробваното оръжие.

Телевизията обаче цитира Ханс Кристънсън, ядрен експерт от Федерацията на американските учени, според когото при падане на ракета неизбежно изтича радиация. По думите му една операция за извличането й ще е трудно и опасно начинание. Той припомня опита на Русия от вдигането на атомната подводница "Курск", катастрофирала през 2000 г., когато Москва е потърсила техническа помощ от холандска компания. След съобщението на Си Ен Би Си интернет потребители обърнаха внимание, че руски кораби маневрират необичайно край архипелаг Нова земя, се казва в материала.

По данни на телевизията от миналия ноември до февруари т. г. Русия е провела 4 теста на "Буревестник", всичките завършили с провал. Според военния експерт Виктор Мураховски обаче военните може нарочно да са използвали само стартовия бензинов мотор, без да включват ядрения реактор, замисляйки "планирано падане" в морето. "Лента" вижда противоречие между новината на Си Ен Би Си и думите на руския лидер Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975, разказал през март за пръв път, че Москва разполага с подобно оръжие и разработката е успешна.

Новината за паднала руска ракета бе излъчена от американската телевизия в момент, в който край Москва се провежда оръжейното изложение "Армия-2018", напомня електронният вестник и цитира военния експерт Игор Коротченко, заявил пред РИА Новости, че става дума за специална постановка, "зад която стоят структурите на Пентагона, провеждащи информационни операции в киберпространството".

Руското министерство на отбраната вече подписа на изложението 32 договора с фирми от отбранителната промишленост на обща стойност 130 милиарда рубли. Това съобщи зам.-министърът Алексей Криворучко, пише "Комерсант". Сделките предвиждат ведомството да получи над 600 единици техника и да ремонтира още над 1500 единици. За руската армия са купени по-специално 132 бойни машини Т-14 и Т-15, създадени на база на универсалната платформа "Армата". От утре изложението ще бъде открито за всички желаещи, информират изданията. Посетителите ще могат да видят най-нови и перспективни модели руски оръжия и бойна техника - танка Т-14, бронираната машина Т-15 с нов боен модул, бронираната кола "Курганец", самоходната артилерийска установка "Коалиция-СВ", бронетранспортьора "Бумеранг", бойната машина "Тор-М2ДТ", зенитния ракетно-артилерийски комплекс "Панцир-С1", армейски моторни шейни, изброява "Военнопромишлен куриер".

Гостите ще видят и над хиляда експоната на специална изложба с техника, иззета от терористите в Сирия, посочва пресцентърът на "Армия-2018". Четиринадесетгодишният Егор Трофимов от град Калуга представи на изложението концептуален макет на безпилотен танк Т-101 на базата на платформа "Торнадо", изработен от ученици в градското конструкторско бюро за транспортно машиностроене, информира специализираният сайт "Хайтек", като се позовава на "РБК". Устройството ще бъде снабдено с малокалибрено оръдие, картечница и дрон. Предвижда се да получава данни по четири защитени комуникационни канала. Не се оповестяват други данни, нито се съобщава дали руското военно министерство ще приеме предложената разработка, се казва в статията.

Концернът "Калашников" представи пък преди два дни на изложението друг концептуален модел - човекоподобен боен робот, кръстен "Игорьок". Техническите му данни не се разкриват; известно е впрочем, че устройството ще бъде прието на въоръжение в Русия през 2020 г., добавя "Хайтек". Други руски издания отбелязаха по-рано приликата между над четиритонния робот и самоходните крачещи роботизирани машини от филмовата сага "Междузвездни войни".

Последвайте канала на

БТА
3096 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Независим

2019.02.19 | 23:04

3

Помислете малко кой има интерес от надпревара във въоръжаването- военно промишления комплекс на САЩ. Обосновка: като провокират страх във всички държави и ги карат да увеличат военните разходи и закупуване на американси оръжия в САЩ ще влязат допълнително (извън плануваните) още над 300 милиарда долара. Това си е чист бизнес. Русия няма интерес от нова надпревара, защото това ще увеличи нейните разходи, но няма да донесе печалба от продажба на други страни.

Крум Усаински-Крупник

2018.08.23 | 14:12

1
Цървули!!!Нищо ново под Слънцето!!!Велика Америка ако реши ще извади ракетата,или това което е останало от нея!!!Още преди 45 години извадиха от почти 6 километрова дълбочина предната част на потъналата Съветска подводница К-129!!!Ура и Слава!!!
Възмутен

2018.08.24 | 15:56

2
Наистина руснаците са ЦЪРВУЛИ.Нищо хубаво не е дала на света, тая улава държава.Само войни. Тя е на дъното на всичкивойни.

Добави коментар

Водещи новини