Очакват ни още по-големи горещини от предвиденото до 2022 година

  • 14 август 2018 19:51

  • 3420
  • 0
Очакват ни още по-големи горещини от предвиденото до 2022 година
© Pixabay

Годините от 2018 до 2022 ще са белязани с още по-големи горещини, в сравнение с предвижданите досега климатични модели, установи проучване, цитирано от Франс прес и ДПА.

Колебанията на средната годишна температура са предизвикани от климатичните промени, свързани с човешката дейност. Но те се обуславят и от присъщите "промени на настроението" в климата, които правят прогнозите от година за година по-трудни.

За да бъдат те усъвършенствани, учени разработиха нова система, кръстена ProCast (Probabiistic forecast), основана на статистически метод и на съществуващите климатични модели.

За периода 2018-2022 алгоритъмът предвижда период по-топъл от нормалния и увеличаване на климатичното затопляне, който не е линеен процес. "Навлизаме във фаза на горещини, предизвикана от естествената променливост на климата, която ще трае най-малко 5 години", заяви главният автор на проучването Флориан Севелек от Лабораторията по физическа и космическа океанография към френския Национален център за научни изследвания.

Според разработката рискът от необикновено високи температури на повърхността на океаните ще бъде също много висок, което ще окаже благоприятна среда за възникването на урагани.

Последвайте канала на

БТА
3420 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини