Учени: Горещините ще доведат до драстично увеличение на смъртните случаи

  • 01 август 2018 16:29

  • 4365
  • 0
Учени: Горещините ще доведат до драстично увеличение на смъртните случаи
© Pixabay

Повишаващите се температури в резултат на глобалното затопляне ще доведат до драстично увеличение на смъртните случаи вследствие на големи горещини, прогнозират учени, цитирани от Ройтерс и ДПА.

Докато голяма част от Европа и части от Азия и Северна Америка понасят последствията от гореща вълна, учени отправят предупреждение, че смъртните случаи в резултат на подобни климатични крайности в бъдеще ще се увеличат съществено.

Според най-лошия сценарий специалистите прогнозират значително повишение на смъртните случаи вследствие на екстремни горещини през периода между 2031 и 2080 г. в сравнение с периода между 1971 и 2010 г.

Най-сериозна заплаха грози Колумбия, където повишението може да достигне 2000 процента. Сериозно застрашени са също страни в близост до екватора като Бразилия и Филипини. За по-отдалечените от екватора САЩ и държави в Европа прогнозираният риск е по-малък.

"Бъдещите горещи вълни ще бъдат по-чести, по-интензивни и по-продължителни. Ако не бъдат взети адекватни мерки за разрешаване на проблема с глобалното затопляне и не се помогне на хората да се приспособят, смъртните случаи вследствие на екстремни горещини ще се увеличат драстично", пишат изследователи от университета "Монаш", Австралия, в публикация в сп. "PLOS Medicine".

Изследването е обхванало 20 страни на четири континента.

Последвайте канала на

БТА
4365 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини