Вестник от Москва: Срещата Путин-Тръмп засили антируската истерия в САЩ

  • 18 юли 2018 09:04

  • 1331
  • 2
Вестник от Москва: Срещата Путин-Тръмп засили антируската истерия в САЩ
© Getty (архив)

Противниците на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския минават в настъпление след срещата в Хелзинки, където президентът на САЩ разговаря в понеделник с руския си колега Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975, отбелязва "Комерсант".

"Резултатите хвърлиха в шок американския политически елит, който незабавно пристъпи към активни действия, за да неутрализира ефекта от преговорите между двамата лидери. Опонентите на Тръмп и в лагера на демократите, и в републиканския с рядко единодушие го обвиниха в недопустима отстъпчивост по въпроса за предполагаемата руска намеса в американските избори и в неспособност да отстои националните интереси на САЩ. Разгарящият се скандал, в чийто център отново е Русия, може рязко да изостри вътрешнополитическите борби в САЩ в навечерието на ноемврийските частични избори за Конгрес, което ще се превърнат и в неформален референдум за доверието към президента Тръмп", пише вестникът.

"Срещата в Хелзинки разширява простора за външнополитически маневри на Москва и по западното, и по източното направление", твърди в статия за същото издание бившият външен министър на Русия Игор Иванов. "Въпросът е как да не се допуснем тромавите, инерционни бюрократични машини и от двете страни съзнателно или не да ни завлекат обратно в тресавището на безсмислената конфронтация. Дори ако са налице професионализмът, политическата воля и други необходими фактори, руско-американските преговори по трудните въпроси може да траят с години и централен проблем остава този за сигурността", подчертава той. Според анализатора Москва и Вашингтон трябва на първо място да задействат договорените от двамата президенти постоянно действащи механизми за преговори и консултации по външнополитическите проблеми, а в по-дългосрочен план да преговарят по договорите за стратегическите нападателни оръжия и за ликвидирането на ракетите със среден и малък обсег, както и за киберсигурността.

В Хелзинки Тръмп падна в капана, заложен от Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 - това пишат много водещи световни издания. Повечето от тях единодушно присъждат победата в хелзинкските преговори на руския лидер, пише в. "Известия".

"Взгляд" задава въпроса защо Тръмп е склонил да играе в Хелзинки ролята на номер две и е говорил там почти в унисон с руската външна политика. Вестникът иронично отхвърля фантазиите в стил Джеймс Бонд, че Тръмп е бил вербуван от чекистите, но според "Комерсант" след Хелзинки все по-убедително звучи не по-малко фантастичната версия, че сегашният лидер на САЩ е антиглобалист, изолационист и иска да помогне на Москва и Пекин да трансформират еднополюсния свят в многополюсен. Тази версия обаче ще стане реална, ако Тръмп започне да действа в духа на хелзинкската пресконференция и извърши редица практически действия, насочени към реално сътрудничество с Русия, когато САЩ започнат наистина да земат предвид интересите на Русия в Украйна, в Сирия, в международната политика и икономика, уточнява "Взгляд".

"Срещата в Хелзинки се очакваше да стане тласък за възстановяване на връзките между държавните апарати на Русия и на САЩ, но такива признаци още няма. Затова пък нов мощен импулс получи вълната от антируска истерия в САЩ и вълната от спекулации на тема "Тръмп е агент на Кремъл", пише "Московский комсомолец". "Това е лошо, много лошо. В близкото минало Тръмп доказваше, че не е "агент на Кремъл", чрез подчертана твърдост към Русия. Никак не ни се ще това близко минало да стане скорошно бъдеще", изтъква руският всекидневник.

"Но има и добри новини. След Хелзинки може поне да сме сигурни, че Тръмп няма да натисне "червеното копче" без много солидни причини и малкото ни кълбо ще продължи своя път около слънцето", твърди "Комсомолская правда"

Последвайте канала на

БТА
1331 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
опорна то4ка

2018.07.18 | 09:23

1
Да се внушава:" 1. Има антируска истерия в САЩ; 2.Американците напразно се опасяват от ведомството на Решетников - Кремъл не се занимава с такива подли дейности"!! Балъка не трябва да знае на кой свят се намира тролчета изроди мои, за да може да изхвърли общите пари през балкона .....пардон -да гласува за мафиотите
Червена сган

2018.07.18 | 10:23

2
Руснаците са най-долното племе ... да живее Сорос

Добави коментар

Водещи новини