Уолстрийт джърнъл: Доналд Тръмп и разтревожи, и подкрепи НАТО

  • 13 юли 2018 11:20

  • 957
  • 1
Уолстрийт джърнъл: Доналд Тръмп и разтревожи, и подкрепи НАТО
© Getty (архив)

Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския обяви победа след спор за разходите за отбрана с европейските партньори от НАТО, пише в. "Гардиън".

Европейските лидери от НАТО бяха неприятно изненадани от американския президент по време на една от най-поляризираните срещи на върха в 69-годишната история на Алианса, след като Тръмп им постави краен срок до януари да увеличат разходите за отбрана и дори намекна, че Вашингтон може да се оттегли от пакта, ако те не изпълнят исканията му. След срещата президентът се похвали, че европейците са склонили пред исканията му за разходите за отбрана, макар че те отрекоха, посочва британското издание.

Тръмп няма никакви доказателства за твърдението си, че членките на НАТО са се съгласили да плащат повече, отбелязва в. "Индипендънт". Френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на лаконично уточни, че страните от НАТО просто са се споразумели да запазят ангажиментите си за разходите, които вече са били поети.

Американският президент започна една от най-важните срещи в историята на НАТО с нападки срещу съюзниците си, особено срещу Германия, и продължи атаката, използвайки темата за военните бюджети, като заговори за едностранни американски действия, което бе възприето като заплаха. Накрая обаче Тръмп заяви, че ангажиментът на САЩ към НАТО остава много силен, подчертава "Дейли телеграф".

Тръмп обърна срещата в Брюксел с главата надолу, съобщава "Вашингтон пост". С претенциите си в последната минута съюзниците да увеличат бюджетите си за отбрана до два процента от брутния вътрешен продукт до януари, което е с шест години предсрочно спрямо сегашните им ангажименти, той стъписа останалите лидери, подчертава изданието.

НАТО оцеля след Тръмп, но внесеният смут може да остави белези, коментира "Ню Йорк таймс". Алиансът, който е стожер на глобалния ред, излезе непокътнат от двудневната конфронтация с президента Тръмп, но объркан и разтърсен - ново предизвикателство в момент, когато е изправен пред експанзионистична Русия и растящ авторитаризъм в някои от страните членки. Според вестника срещата на върха в Брюксел все пак е дала някои съществени уверения за онези, които подкрепят традиционния ангажимент на алианса за защита на сигурността срещу враждебна Русия. Вестникът напомня, че лидерите, включително Тръмп, са подписали декларация, обявена още в първия ден на срещата, а не в края й, което е намалило шансовете президентът да размисли, в която са посочени договорености за план за подобряване на готовността и мобилността на въоръжените сили на континента и напредък по въпроси като киберсигурността. Участниците се споразумяха за твърди формулировки, насочени срещу Москва, особено що се отнася до анексирането от Русия на Крим, подчертава "Ню Йорк таймс".

Тръмп разтревожи съюзниците в НАТО и същевременно подкрепи Алианса, допълва "Уолстрийт джърнъл". Президентът си приписа заслуга, че е спечелил обещания за военните разходи, но има и опасения, че агресивният му критичен подход подкопава Пакта и помага на Русия, изтъква вестникът.

"Поредна словесна атака на Тръмп срещу съюзниците от НАТО", гласи коментарът на британския "Файненшъл таймс", а бившият германски външен министър Зигмар Габриел направо заяви пред сп. "Шпигел", че Тръмп иска "смяна на режима" в Берлин. "На Америка на Тръмп не може да се разчита. Тръмп дава на севернокорейския диктатор Ким Чен-унКим Чен-унКим Чен Ун (на хангъл 김정은, на ханджа 金正恩, на английски Kim Jong-Un) е севернокорейски политически, гаранция за оцеляване, а в същото време иска смяна на режима в Германия. Не можем да търпим това", заяви Габриел и призова Германия да заеме по-твърда позиция спрямо американския президент. "Повече не можем да храним илюзии. Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския разбира само от сила. Така че трябва да му покажем, че и ние сме силни", заяви германският политик, цитиран от ДПА.

 

Последвайте канала на

БТА
957 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.07.14 | 09:20

1
Абсолютен ненормалник, само за психиатрията е.

Добави коментар

Водещи новини