Политическата коректност: тука има, тука – нема!

  • 10 юли 2018 14:32

  • 2905
  • 6
Политическата коректност: тука има, тука – нема!
© Instagram

Понякога и едни такива новини се появяват и ни оставят почти без думи…

Въпросната новина е доста прясна и някак си проси вниманието ни. Ще се опитам, без да вземам страна, да опиша защо ми се струва, че и двете страни са прави и едновременно с това – и двете страни са грешни. И съответно съвсем ясно разбирам, че и двете страни ще са против това, което ще прочетат тук.

Ето я и новината: „Редно ли е: Транссексуална стана Мис Вселена Испания“. Тъй като през 2012 г. организацията „Мис Вселена“ се сбогува със забраната си за транссексуални участнички, Анхела, която сменя пола си през 2014 г., ще може да представи страната си и на международното издание на конкурса в САЩ. Естествено, че около това всички ние ще се сетим и за Кончита Вурст. Защо въобще съществуват тези явления? Защото са крайността, която се използва за пример. В друг тип общество нямаше да се налага да ги има. Сега – 2018 г., на планетата Земя явно трябва да ги има. Повечето хора ще се съгласят, че мъж на конкурс „Мис каквото-и-да-е“ си е прекалено и доста крайно. Някак неестествено, нали?

Смисълът на всичко това в съвременното ни общество е да се бръкне в очите на хората и, ако не сегашните поколения, то поне следващите да бъдат научени на толерантност. Тоест крайностите, които някои хора търсят, трябва да имат ефекта на метафора, на умишлено преувеличение в даването на определен пример. Примерът трябва да покаже на света, че хората с различна сексуална ориентация ги има и че се сблъскват с неразбиране и дискриминация. Естествено, че ни е ясно: организаторите на подобни конкурси и събития търсят сензацията и скандалността, защото те повишават интереса (откъдето идват повечето приходи, няма защо да се лъжем). Но в общество, в което различните са приемани и не правят впечатление на никого, подобни изхвърляния нямаше да са интересни и „скандални“, съответно нямаше да ги има. Тоест – ако не биеш някого по главата, той няма да вика.

Чудите се какви пък толкова пречки има пред общността на хората с различна ориентация и защо толкова надигат глас, нали? Да си правят, каквото си правят, и да не ни занимават, нали? Ние – хетеросексуалните, не вдигаме шум с кого/какво правим. Правилно. Защото не ни се налага. Нас никой не ни бие по улиците, когато/защото сме заедно с половинката си и не се крием, за да сме заедно. Ако двойка жени или мъже осиновят дете, то само единият от тях се води осиновител, защото не са приемани официално като семейство. Представете си, че го гледат 10 или повече години; детето порасне, нарича и двамата „мамо“ или „тате“. И изведнъж осиновителят умре – инфаркт, катастрофа или кой знае какво… другият родител не се води родител, съответно той е „никакъв“ на въпросното дете, колкото и то да го обича. Няколко дни по-късно въпросното дете е взето и настанено в дом, а семейството е разбито. Това е само един пример. Да не задълбаваме още в проблемите на хората с различна ориентация. Не са толкова малко, колкото ни се струваха. Признавам си – и аз не се бях запознал в детайли с тях; преди да се поинтересувам (преди години) за това – и аз бях „късоглед“ с чугунен мозък, който смяташе за много смешно да пуска лафове от типа: „защо ни занимават“. Е, поинтересувах се и разбрах защо.

Не може еднополови двойки да правят семейство, ще каже веднага някой. Да – самият факт, че някой ще го каже, е достатъчно доказателство, че засега наистина не може. Само за подсещане: мнозина смятат, че и (хетеросексуалните) двойки, които са бедни, неграмотни, бездомни, от тази или онази националност и религия, не трябва да имат деца.

Именно затова идват онези – споменатите, крайни примери, които така ни дразнят – дразнят ни, за да ни обърнат внимание на този проблем. Но така ще се спре възпроизвеждането на хората, ще каже друг. И това е вярно и е проблем, когато го погледнем от регионална гледна точка – българите се притесняваме, че няма да имаме наследници (българчета), германците се притесняват, че няма да имат наследници (германчета), англичаните, белгийците… и т.н. Само че на планетата не й пука кой е пакистанец, кой е исландец – за нея всички сме ХОРА. И вече сме бая на тая планета. Просто идея: ами ако това е един от начините на планетата да се предпази от пренаселване? Все пак вече сме над 7 милиарда, а ресурсите са ограничени…

Последното го приемайте на сериозно, ако искате, ако искате – на шега. Сега да погледнем позицията на другата страна:

Политическата коректност така се разля, че вече дразни и постига обратен ефект.

Всяка кауза, която се преекспонира, ще бъде пренебрегвана – по подразбиране. Ако кажа, че някой си е кретен, пък то се окаже, че през 5 поколения имал прародител, който е от еди-каква-си раса, ще ме набедят за расист, без значение, че дори не съм и подозирал за произхода на дадения индивид. Това дразни. Същото важи и за хората с различна ориентация – малко спирачки може да се окажат нелош коз – ще намалят напрежението и повече хора ще се обърнат да чуят какво има да се каже наистина по въпроса. Признавам си – Мис Вселена, родена като мъж, ме разколебава в мнението ми – от една страна е скандално и обръща внимание на проблемите на толерантността, от друга – твърде крайно е и минава в графата „обратен ефект“.

Преди години половината свят скочи, че „Оскарите“ били прекалено бели и нямало представители на различни раси. Е, и? Това означава ли, че дори филмите да са с лошо качество, трябва да са номинирани, че и наградени? Защо? За да се спази някаква квота, за да спим спокойно? Фирми не смеят да уволняват гей служители, за да се предпазят от съдебни дела за дискриминация, а не на база умения и кадърност.

Неотдавна Тери Гилиъм на шега се обяви за чернокожа лесбийка, защото не иска да е бял мъж и обвиняван за всичко. Направи го в отговор на това, че БиБиСи подготвя комедиен сериал, който събира представители на различни раси и култури, защото не можело вече да има шоу, правено от шестима бели мъже, завършили елитни университети. Последното е конкретна препратка към „Монти Пайтън“, част от което шоу беше и Гилиъм.

Е, моето мнение съвпада с това на Гилиъм – не можеш да правиш комедия все едно събираш момчешка поп-група – един такъв, един – онакъв, да има от всичко, за да са спокойни всички малцинства. Това са глупости. Малцинство от малцинствата обръща внимание на подобни щуротии, просто са най-гръмогласни и увличат. Мнозинството от малцинствата иска качествен продукт, така както и всички останали.

И така: Консервативните, разберете, че има различни хора – с равни права и задължения, намалете омразата поне малко, пък да видим тази Цивилизация ще сработи ли или не;

Различните, намалете крайностите с една-две идеи, пък може другите и да ви чуят. Никой не обича да му крещят в ушите.

Последвайте канала на

Александър Томов
2905 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Дпс

2018.07.10 | 19:00

6
Добар. Вечер на коментаторите депесарчета
Този Пише Като Пенсионер

2018.07.10 | 18:26

5
Не стваш човече. Некадърен и неграмотен

2018.07.10 | 15:12

2
Къв е тоя пе-ераст дето седи и пише глупости.. я се застпеляй ве либерало-педрасче!
kolxo

2018.07.10 | 17:46

4
Ами ... именно такъв е. За това вдига шум. Не ни занимавай, Саше!
Томов лапай дулото и дърпай спусъка !

2018.07.10 | 16:16

3
С колко боклук ще залееш този сайт ? Мислиш че пишеш нещо смислено ли ? В държава с демографска криза си седнал да говориш за *различните*, които не били премани заедно с браковете си. Това което предлагаш в вид самоубийство за българина. В природата видове с твоето разсъждение изчезват.
Boreto

2018.07.10 | 15:01

1
Sashe poreden typanarski material . Molq te spri da ni nasajdash degradiralite si vyzgledi. Zashto ste mu dali rabota na tozi i vie li zapylvate kvoti ?! lol

Добави коментар

Водещи новини