Московски вестник: Йордания си пробива път към Сирия през Русия

  • 05 юли 2018 08:55

  • 1310
  • 0
Московски вестник: Йордания си пробива път към Сирия през Русия
© Getty (архив)

Йордания си пробива път към Сирия през Русия - така формулира "Комерсант" една от централните теми във вчерашните преговори на йорданския външен министър Айман Сафади в Москва с руския му колега Сергей Лавров.

Двамата дипломати обсъдиха предимно ситуацията в Южна Сирия и най-вече подпомагането на бежанците край сирийско-йорданската граница. Сафади изтъкна, че на границата са се струпали десетки камиони с хуманитарни помощи, чакащи от Дамаск разрешение да влязат в Сирия. Гостът посочи, че Москва може да спомогне за решаване на проблема - ако убеди сирийските власти да пуснат камионите на своя територия, пояснява вестникът. "Комерсант" отбелязва, че Москва и Аман имат еднакъв интерес от уреждане в Южна Сирия, но разпределят акцентите по различен начин.

Както подчерта неведнъж Лавров на общата пресконференция със Сафади, за Русия е приоритет да се прочисти сирийската територия от бойци на групировките "Джебхат ан Нусра" и "Ислямска държава" (ИД). Той отбеляза специално, че споразуменията по повод зоната за деескалация в района по никой начин не ограничават, дори предвиждат засилване на борбата с терористите. Сафади пък повтаряше като магическа формула думите спиране на огъня и не засегна изобщо борбата с тероризма, се казва в материала.

Изданието посочва и общи моменти в изявленията на Лавров и Сафади, потвърдили, че двете страни ще спазват договореностите във връзка със зоната за деескалация. Според "Комерсант" впрочем зоната "де факто вече не съществува след започването на операцията" на сирийската армия срещу бунтовнически групировки в Южна Сирия. При все това споразумението остава в сила и според Лавров Русия още чака партньорите й да изпълнят поетите задължения. По думите му САЩ са поели ангажимент да се договарят с отрядите на опозицията, контролирана от Вашингтон, за да се разграничават те от терористите, но това невинаги дава резултат и понякога ефектът е обратен, добавя руският всекидневник.

Изданието "РБК" констатира отслабване на американската намеса в сирийския конфликт, което сочели по-специално съобщенията за преговори между правителството на Сирия и "предимно кюрдските Сирийски демократични сили (СДС)". През целия конфликт Вашингтон подкрепяше СДС в борбата им с ИД и конфронтацията със сирийската армия, напомня вестникът. Той цитира сирийския всекидневник "Ал Уатан", според който високопоставени представители на официален Дамаск и кюрдски опълченци са договорили например кюрдите да свалят знамената и емблемите си в контролираните от тях територии източно от р. Ефрат, както и портретите на Абдуллах Йоджалан, историческия лидер на Кюрдската работническа партия, призната от Анкара за терористична организация.

Освен това според "Ал Уатан" има договореност кюрдските опълченци да отстъпят от всички територии под техен контрол в провинция Хасака, където заедно с правителствените войски да бъдат създадени контролнопропускателни пунктове. Според други медии като сирийския сайт "Мураселон" споразумението предвижда също част от кюрдските опълченци да се присъединят към сирийската армия, кюрдите да предадат петролни и газови находища на сирийското министерство на петрола, а на правителствените войски - четири контролни пункта по границите с Ирак и Турция. В замяна кюрдите са настояли кюрдският език да бъде включен в образователните програми в зоните, обитавани от малцинството, поискали са и високи постове в петролното министерство за техни хора.

Представители на кюрдите в Северна Сирия обаче отрекли пред "РБК", че контактуват официално със сирийското правителство. Според тях медийните съобщения в този смисъл са пропагандна кампания. По-рано президентът на Сирия Башар Асад говори пред руска телевизия и заплаши кюрдите с военна сила, ако откажат да преговарят, припомня "РБК".

Бойци на бунтовнически групировки изоставиха бронирана техника и тонове боеприпаси по време на бягството си от южните райони на провинция Дараа. Това разказа пред журналисти сирийският генерал Изар Исмаил, пише "Известия". Според генерала терористите напуснали зоната преди няколко дни, изоставяйки оръжията си край границата с Йордания. По думите му, цитирани по РИА Новости, тези трофеи включват три танка Т-62, бронирани машини на пехотата, две зенитни установки, военна инженерна техника, 40 противотанкови ракети, около 100 противотанкови гранатомета и едрокалибрени стрелкови оръжия. Има оръжия френско и канадско производство, американски храни и медикаменти, екипировка от Австралия, Германия и Италия, посочва вестникът.

Три двойки руски щурмови самолети Су-25 кацнаха на руско военно летище, завръщайки се от Сирия след успешно изпълнение на специални задачи, информира "Комсомолская правда". Според министерството на отбраната в Москва в течение на месеци пилотите всеки ден са извършвали полети за контролиране на сирийското въздушно пространство в зоните за деескалация. Всички са предложени за държавни награди, посочва изданието, описвайки тържественото посрещане на руските летци. В Русия продължават да се завръщат от Сирия летателна техника, екипажи и технически състав, допълва "Комсомолская правда".

Последвайте канала на

БТА
1310 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини