Медия: Ядреното разоръжаване, обещано от Ким Чен-ун, може и да не се състои

  • 12 юни 2018 17:05

  • 2885
  • 2
Медия: Ядреното разоръжаване, обещано от Ким Чен-ун, може и да не се състои
© Getty (архив)

Две ключови думи са забележими с отсъствието си от общата декларация, подписана днес от Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския и Ким Чен-унКим Чен-унКим Чен Ун (на хангъл 김정은, на ханджа 金正恩, на английски Kim Jong-Un) е севернокорейски политически, в края на безпрецедентната им среща, отбелязва АФП.

От дълго време САЩ настояват за "пълно, проверимо и необратимо" ядрено разоръжаване на Северна Корея - цел, ясно декларирана и в навечерието на срещата в Сингапур. Всяка дума в тази формулировка е важна, тъй като целта е Пхенян "да се освободи" от атомните си оръжия и балистични ракети, това да стане под контрола на международни инспектори и то по начин, който гарантира, че връщане назад е невъзможно. "Проверката е важна. Точно това липсваше досега, когато севернокорейците не спазваха предишните си обещания", каза вчера американският държавен секретар Майк Помпейо.

В подписания текст обаче са умишлено изпуснати две искания на Вашингтон. Ким Чен-унКим Чен-унКим Чен Ун (на хангъл 김정은, на ханджа 金正恩, на английски Kim Jong-Un) е севернокорейски политически, се ангажира единствено с "пълно ядрено разоръжаване на Корейския полуостров". Това е вече използвана дипломатическа формулировка, подлежаща на всевъзможни тълкувания. Така Пхенян поиска в миналото изтегляне на американските войници, разположени в Южна Корея, както и глобално разоръжаване, включващо и другите ядрени сили. "Те не успяха да постигнат споразумение за пълно, проверимо и необратимо ядрено разоръжаване", констатира преподавателят в Университета за севернокорейски изследвания в Сеул Ку Каб-у. По отношение на проверките САЩ вероятно са поискали да имат достъп до всички обекти във всеки момент, а Северът е отказал, каза той за АФП.

Драматичната среща на Тръмп със севернокорейския лидер може да е била организирана по подобие на посещението на президента Ричард Никсън в Пекин през 1972 г., довело до пробив в отношенията с Китай, но днешната среща на върха изглежда не успя да осигури никакви конкретни ангажименти от страна на Пхенян за премахване на ядрения му арсенал, отбелязва Ройтерс.

Тръмп побърза да обяви успех на безпрецедентната среща, но според експерти общата декларация, подписана в Сингапур, като че ли "предъвква" стари, неспазени обещания на Пхенян към няколко американски правителства. Това говори, че всяка трайна полза за Тръмп в световен план или у дома ще зависи от това дали в следващите етапи от преговорите той ще може да превърне подготвения като за телевизията сценарий на срещата в осезаем напредък към ядрено разоръжаване на Пхенян, допълва Ройтерс.

След целия шум и всичките обещания за преодоляване на вероятно най-спешната криза за света президентът Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-унКим Чен-унКим Чен Ун (на хангъл 김정은, на ханджа 金正恩, на английски Kim Jong-Un) е севернокорейски политически, не постигнаха такава сделка, каквато американският президент отдавна казва, че е нужна за решаване на въпроса с ядреното разоръжаване на Пхенян, посочи АП.

От месеци Тръмп подиграва и критикува предишните президенти, обвинявайки ги в непростима неспособност да се справят с ядрената заплаха от Северна Корея. Днес той се похвали с подписания "всестранен" пакт с Ким, проправящ пътя към ядрено разоръжаване, но очертанията на това споразумение изглеждат много по-бледи дори от неуспешните сделки на предшествениците му, отбелязва АП.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2885 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.06.12 | 18:33

2
На този вяра никога. Колкото на мой роден демократ

Пламен

2018.06.12 | 17:54

1
Тоя пръдльо с един юмрук,ще се насере

Добави коментар

Водещи новини