Рекордно ниво на микропластмаса има в Средиземно море

  • 08 юни 2018 07:25

  • 2110
  • 0
Рекордно ниво на микропластмаса има в Средиземно море
© pixabay

Средиземно море е застрашено да се превърне в „море от пластмаса”. За това предупреди Световният фонд за дивата природа, който предложи серия от мерки за спасяването на морето от пластмасовите отпадъци, които го задушават.

В Средиземно море има рекордно ниво на микропластмаса – пластмасови частици, които са по-малки от 5 мм и които тровят цялата хранителна верига и застрашават човешкото здраве. Като цяло концентрацията на микропластмасата е почти четири пъти по-висока в Средиземно море отколкото в „континентите” от пластмасови отпадъци, открити в океаните, подчертават от Световният фонд за дивата природа.

За да се променят нещата, неправителствената организация пледира за международно обвързващо споразумение, за да бъдат намалени пластмасовите отпадъци или за борба с изоставените във водата материали за риболов. Световният фонд призовава за увеличаване на рециклирането и събирането на отпадъци в страните по крайбрежието на морето.

Фондът призовава и за забрана на всички полиетиленови торбички за еднократна употреба, както на север така и на юг, и за забрана на добавянето на микропластмасата, например в козметичните продукти или почистващите препарати през 2025 г. Промишлеността трябва да развие алтернативи на пластмасата, „които да могат да се рециклират или да се превръщат в компост”, и да произвежда неща от възобновяеми материали, а не от петролни деривати, се казва в доклада.

Туристическата индустрия трябва да избягва да използва пластмасови продукти за еднократна употреба като бутилки, торби, сламки или тапи. Световният фонд призовава и за „лов на пластмаса” на индивидуално ниво – използване например на дървени гребени и пинсети, на гъби от целулоза, на биоразграждащ се конец за зъби, на керамични съдове, стъклени бутилки, памучни кърпи или постелки за йога от бамбук. Фондът отправя призив да не се хвърлят отпадъците където и да е, което ще допринесе също за спасяването на Средиземно море.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2110 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини