Вселената ще загине от "Божествената частица"

  • 10 април 2018 18:48

  • 4085
  • 2
Вселената ще загине от "Божествената частица"
© Pixabay

Физици от Харвардския университет изчислиха, че след 10 на 139-а степен години Вселената може да загине вследствие на дестабилизацията на Хигс бозона, който отговаря за масата на елементарните частици, съобщава сайтът Science Alert, цитира "Монитор".

В резултат на това въздействие ще се получи огромен взрив, който ще направи невъзможно съществуването на химичните елементи.

Хигс бозона, наричан още " Божествената частица", се явява елементарна частица, предсказана от Стандартния модел. Тя бе регистрирана от Големия адронен колайдер през 2012 година. С помощта на Хигс бозона се обяснява механизмът на спонтанното нарушение на електрослабата симетрия.

Учените оцениха стабилността на вакуума, обезпечавана от "Божествената частица", в рамките на квантовата теория на полето. За целта те изчислили интензивността на тунелния ефект, когато елементарните частици заради квантовите ефекти, могат да преодоляват потенциални прегради. И то дори когато притежават недостатъчна енергия. В резултат на подобен процес може да се наруши стабилността на частиците.

Оказало се, че опасността от дестабилизация на Хигс бозона е достатъчно ниска в близка перспектива. Тя може да се случи едва след Епохата на разпада, когато във Вселената престанат да съществуват звезди - 10 на 15 степен - 10 на 39 степен години. В същото време силното изкривяване на време-пространство от черните дупки може да ускори катастрофата. Това се дължи на факта, че поведението на елементарните части в цитираните условия се променя по непредсказуем начин. Така че най-вероятната кончина на Вселената се очаква след 10 на 139-а степен години.

Последвайте канала на

Novini.bg
4085 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
kolxo

2018.05.03 | 11:06

2
А, значи ще имам време да си дочета книгата. Уф, отдъхнах си.
Kik

2018.04.15 | 16:26

1
Хахахха - математиците предсказват пак

Добави коментар

Водещи новини