Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от колите

  • 20 февруари 2018 20:58

  • 2008
  • 0
Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от колите
© Pixabay

Учени от университета в Колорадо и от Националното управление за океански и атмосферни изследвания на САЩ установиха, че средствата за лична хигиена, парфюмите, лаковете и почистващите препарати остават най-токсичните продукти, които хората използват всекидневно, съобщава сайтът Лайф, цитиран от БТА.

По данни на специалистите контролът на съдържанието на вредните за околната среда вещества в промишлените стоки не е толкова строг, колкото изпусканите от автомобилите газове.

Екологичните стандарти на автомобилните двигатели непрекъснато се повишават и през последните години се стигна до значително намаляване на вредните емисии на въглероден двуокис, изпускани от МПС. В същото време аналогични мерки по отношение на битовата химия не се предприемат и не съществуват строги ограничения за продукцията й.

Изследователите отбелязват, че съдържанието на ацетон и присъствието на други вредни вещества в атмосферния въздух непрекъснато се увеличават от 1990 до 2010 година. В същото време се наблюдава намаляване на процентното съдържание на продуктите при изгаряне на двигателите с вътрешно горене в указания период.

Учените изтъкват, че всеки изготвен за битови нужди химически продукт, бил той парфюм или шампоан, ще бъде отговорен за 60-70 процента от изпусканите вредни емисии в големите градове. Подобно съдържание на вредни вещества в атмосферния въздух може сериозно да засегне здравето на населението в цял един регион.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2008 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини