Слънцето ще стане по-студено и мрачно до 2050 година

  • 13 февруари 2018 14:59

  • 3399
  • 0
Слънцето ще стане по-студено и мрачно до 2050 година
© Pixabay

Слънцето ще стане по-студено и мрачно до 2050 година. Това прогнозират астрономи от Калифорнийския университет в Сан Диего, пише в. "Телеграф", цитирайки цитирани от Phys.org .

Според учените тези изменения ще бъдат резултат на "големия минимум" на слънчевата активност - периодично събитие, по време на което слънчевата активност намалява, образуват се по-малко петна и се отделят по-малко ултравиолетови лъчи.

По време на изследването специалистите анализират 20-годишното поведение на сходни със Слънцето звезди и на основата на тези данни стигат до извода, че нашата звезда ще помръкне към средата на XXI век.

Слънчевата активност се увеличава и намалява с периодичност 11 години. Но според екипа на Калифорнийксия университет в Сан Диего, воден от физика Дан Лубин,температурата на Слънцето към 2050 г. може да спадне до т.нар. маундерски минимум (Maunder Minimum), регистриран в периода от 1645 до 1715 година. Тогава, според изчисленията на астронома Едуард Уолтър Маундер, вместо обичайните 40-50- хиляди слънчеви петна, на повърхността на светилото са се образували едва 50 петна. Този исторически момент често се свързва с т.нар. "малък ледников период". Не всички учени са съгласни с това мнение, тъй като смятат, че при силно спадане на слънчевата активност, няма как да се получи глобално застудяване.

Лубин смята, че предстоящото събитие няма да спре настоящата тенденция на глобално затопляне на Земята.

Последвайте канала на

Novini.bg
3399 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини