Рекордни горещини са регистрирани в Гренландия

  • 14 септември 2016 10:21

  • 1841
  • 0
Рекордни горещини са регистрирани в Гренландия
© Getty Images/Guliver

В Гренландия бяха отчетени нови рекорди по горещина и топене на ледовете. Температурите надвишиха значително средните стойности през последните няколко години, оповести Датският метеорологичен институт, цитиран от БТА.

Регистрирани са рекордни горещини през пролетта и лятото, се казва в комюнике на учени от института. Средната температура през това лято в Тасилак в югоизточната част на Гренландия е била 8,2 градуса Целзий, тоест с 2,3 градуса Целзий над регистрираната от 1981 г. до 2010 г. Температурата през пролетта в Кангерлусуак в югозападната част на Гренландия пък е надхвърлила с 6,7 градуса Целзий нормалните сезонни стойности от 1949 г.

"Новите измервания предоставят солидни доказателства, че повишаването на температурите в Арктика продължава и това не е изненадващо", заяви климатологът Джон Капелен. Той отбеляза, че последствията от топенето на ледовете не са свързани единствено с покачване на морското ниво, а и с поява на по-силни бури и с промени в екосистемата на Северна Америка, които ще повлияят върху риболова и количеството въглероден диоксид, погълнато от океана.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1841 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини