Руски медии: Новата топла връзка е Москва-Рияд

  • 12 август 2015 09:28

  • 2465
  • 6
Руски медии: Новата топла връзка е Москва-Рияд
© gettyimages

Руски вестници коментират вчерашните преговори между саудитския външен министър Адел ал Джубейр и руския му колега Сергей Лавров в Москва. Новата визита на държавник от кралството в Русия се очакваше да стане важна стъпка към подобряване на двустранните отношения, но срещата показа, че това няма да е лесно, отбелязва "Комерсант".

Вестникът припомня, че руско-саудитските контакти бяха замразени през последните години заради противоположните позиции на Москва и Рияд по повод Сирия. Русия е отдавнашен съюзник на сирийския президент Башар Асад в конфликта. Джубейр обаче заяви вчера, че позицията на Саудитска Арабия в тази връзка остава непроменена и че Асад няма място в бъдещето на Сирия. Съдбата на сирийския ръководител остава препъникамък в руско-саудитските отношения и от нея до голяма степен ще зависи бъдещето на огласените двустранни проекти. Рияд заяви, че е готов да инвестира 10 милиарда долара в селското стопанство, здравеопазването, търговията на дребно, транспорта и строителството в Русия. Експерти и медии от кралството сочат и други перспективи за бизнес сътрудничество с Русия - ядрената енергетика. Двете страни подписаха през юни спогодба за мирния атом, напомня изданието.

Джубейр заяви вчера, че Саудитска Арабия обсъжда покупка на руски ракетни комплекси "Искандер" и скоро ще приключат преговори за оръжейна сделка. Но според източници от бранша в Русия, цитирани от "Комерсант", "приказките, че Саудитска Арабия ще стане първият чуждестранен възложител на поръчка за "Искандери", са преждевременни". Доставките на подобни оръжия се правят "след одобрение лично от първите лица в държавата, а по всичко личи, че такова още липсва. Още повече, че военнотехническото сътрудничество между Москва и Рияд никак не върви на добре", посочва всекидневникът.

От 2008 г. насам двата страни без успех се мъчеха да съгласуват няколко пакета договори общо за над 4 милиарда долара. Предвидено бе саудитските военни да получат от Русия над сто танка, близо 150 различни хеликоптери, около 250 бойни машини на пехотата, десетки зенитни и ракетно-артилерийски комплекси. Нито една сделка обаче не бе приключена и Рияд бързо се преориентира към американска военна продукция, припомня "Комерсант".

При все това според Джубейр подписаните наскоро двустранни документи са "много здрава основа за по-нататъшно сътрудничество", чието развитие ще бъде съществено подпомогнато от предстоящата визита на саудитския крал Салман в Москва, изтъква "Независимая газета".

През юни руският лидер Владимир Путин прие в Санкт Петербург саудитския принц Мохамед бин Салман, втори престолонаследник и министър на отбраната. Вестникът нарича срещата сензация и подчертава, че двамата разговаряха "на фона на антируските санкции от страна на традиционните партньори на Саудитска Арабия - западните държави начело със САЩ, упражняващи силен натиск върху своите партньори". Демонстративно пренебрегвайки натиска на Вашингтон, Рияд дръзна фактически да отправи предизвикателство срещу своя могъщ съюзник, коментира в друг материал "Независимая газета".

Според изданието Саудитска Арабия прави завой към Москва, главно защото САЩ са решили да изместят фокуса на външната си политика от Близкия към Далечния изток. Точно там според Вашингтон се крие основната заплаха за глобалното надмощие на САЩ - бързо набиращият икономическа и военна мощ Китай, и Щатите трябва да насочат усилия главно за възпиране на тази страна. Освен това, сближаването на Вашингтон с шиитски Иран - геополитически съперник на кралството, събуди сериозни опасения в Рияд, се казва в статията. "Плътно обграден с въоръжени конфликти" и застрашен по-специално от джихадистката групировка "Ислямска държава", решила да разположи столицата на своя "халифат" в свещения град Мека - на саудитска територия, "Рияд се почувства опасно самотен", констатира изданието.

Търсейки нови съюзници, кралството трябваше да избира между Китай, с който развива мащабно икономическо сътрудничество, и Русия, връзките с която бяха замразени. Избрана бе Русия като страна с внушителен военен потенциал и заинтересувана повече от Пекин да бъде възстановена стабилността в региона, твърде близък до южните граници на федерацията. За Рияд е важно освен това, че Москва има стари връзки с Дамаск, Багдад, Сана и Техеран, посочва "Независимая газета".

Евентуалното пълномащабно партньорство със Саудитска Арабия - ключова държава от арабския свят, владееща умовете на над 1,6 милиарда мюсюлмани в света, влиятелен играч на петролния и финансовия пазари, обещава на Русия доста дивиденти и в икономическата, и в геополитическата сфера. То ще се впише изцяло в рамките на предприетия от Москва "завой към Изтока" и може да стане стратегически успех за Русия на световната арена, прогнозира вестникът.

Последвайте канала на

БТА
2465 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2015.08.27 | 01:48

4
Богатият свят се ориентира към Русия, а Третият свят като нас към банкрутирала Америка!

2015.08.27 | 01:48

6
Вие сте 3-я свят, това не е спорен момент, но това което визираш като "банкрутирала" Америка ще го дъвчеш докато дишаш в нещастно очакване да се случи. Понеже си с евтино канче, вместо глава, в което има много сапун за промивки произведен в СССР и нищо повече, като ти измият пяната се обади пак, ако си все още между живите.
оле-мале

2015.08.27 | 01:48

5
Затова всички соц.величия изпращат децата си в БАНКРУТИРАЛА АМЕРИКА. НЕЩАСТНИК!!!!!!!!!!

2015.08.27 | 01:47

3
ГЛААААД , ПИЯНИ БЛЯДОВЕ !! ГОТОВИ СА И С ДЯВОЛА ДА СТАНАТ ОРТАЦИ !!!
САМО ПЕДАЛИ КАТО воленуглу НЕ БЯХА ВЪВ КАЗАРМА

2015.08.27 | 01:47

2
рубра КАПУТ путю КАПУТ ФАКТ ФАКТ ФАКТ
Педала путю ЩЕ ЯДЕ ЧЕРНИЯ НА ОБАМА хахахахахахаха

2015.08.27 | 01:47

1
НАТО ЩЕ СМАЖЕ ЗА НУЛА ВРЕМЕ ПИЯНИТЕ БЛЯД

Добави коментар

Водещи новини