Големият бариерен риф може да се превърне в сметище

  • 09 февруари 2017 16:54

  • 2596
  • 0
Големият бариерен риф може да се превърне в сметище
© Getty Images/Guliver

Големият бариерен риф може да се превърне в сметище, ако австралийското правителство не забрани изливането на отпадъци от изкопни работи в този морски парк, предупреди Световният фонд за дивата природа, предаде БТВ.

Ако не се вземат мерки един от най-скъпоценните хабитати на планетата, може да се превърне в място за изхвърляне на боклук и морска магистрила, заявиха от фонда. За да се избегне поставянето на Големия бариерен риф сред застрашените обекти, Австралия забрани изливането на отпадъци от изкопни работи в морето.

Според еколози, изливането на отпадъци задушава живеещите в района на Големия бариерен риф корали и водорасли, като ги излага на отрови.

В доклад на фонда се казва, че разширяването на пристанища навътре в морето застрашава естествената красота на обекта. В резултат на това разширяване ще бъде възможно в пристанищата да се доставят 637 милиона тона въглища годишно, вместо сегашните 287 милиона тона.

По този начин капацитетът на пристанищния комплекс ще се доближи до този на пристанището в Шанхай, което е най-голямото в света. Осъществяването на проекта обаче не е нужно, тъй като според авторите на доклада сегашният пълен капацитет на пристанищата остава неизползван през по-голямата част от времето.

Големият бариерен риф е в списъка на наследството на ЮНЕСКО.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2596 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини