Ебола уби над 2000 души в Демократична република Конго

  • 30 август 2019 11:23

  • 318
  • 0
Ебола уби над 2000 души в Демократична република Конго
© Getty (архив)

Починалите вследствие на продължаващата от година епидемия от ебола в Демократична република Конго надвишиха 2000, сочат правителствени данни от днес, цитирани от Ройтерс.

Правителственият екип, натоварен да ръководи борбата с епидемията, заяви, че потвърденият брой на заразените и вероятните случаи на заболяването също са достигнали нов пик и са над 3000.

Според публикуваните днес правителствени данни смъртните случаи от ебола са 2006, а заболелите – 3004. Само епидемията от същото заболяване в периода 2013-2016 г. в Западна Африка беше по-смъртоносна. Тогава починаха над 11 300 души от общо 28 000 заразени. Въпреки разработването на ефективна ваксина и лечение здравните работници срещат трудности да овладеят разпространението на болестта в отдалечени и засегнати от въоръжени конфликти райони в Източно Конго, където много от местните изпитват недоверие към действията за справяне с епидемията.

"За да проработи лечението, хората трябва да вярват на здравните работници, които го прилагат. За това ще са нужни време, ресурси и много здрава работа", заяви Международният комитет на Червения кръст.

Сегашната епидемия е десетата в Конго, но е първата в гъсто населените гористи провинции Северно Киву и Итури, където въоръжени конфликти и етнически убийства от десетилетия подкопават сигурността в някои райони.

Последвайте канала на

БТА
318 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини