В Алжир избухнаха нови протести

  • 19 юли 2019 20:45

  • 500
  • 1
В Алжир избухнаха нови протести
© gettyimages (архив)

Десетки хиляди алжирци се излазоха отново днес на протести по улиците на столицата Алжир и други градове, за да искат радикални политически реформи и оттегляне на управляващия елит, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Сега протестиращите искат повече свободи и премахване на оставащите символи на старата гвардия, след като на 2 април те принудиха президента Абделазиз Бутефлика да сложи край на 20-годишното си управление. Протестиращите скандираха "Нова демократична република и правова държава" и носеха транспаранти, на които пишеше: "Всички да си вървят", "Нашите искания са легитимни" и "Време е гласът на улицата да бъде чут".

Алжирската армия, основният играч в алжирската политика след оставката на Бутефлика, иска да организира президентски избори, тъй като видя в това единствения изход от създалата се криза. Президентските избори бяха планирани първоначално за 4 юли, но властите ги отмениха с мотива, че няма кандидати. Не беше насрочена нова дата. Военните опитаха да удовлетворят протестиращите и помагаха за тази цел на правосъдната система да изпълни исканията за съдебно преследване на хората, заподозрени в корупция. Няколко бивши високопоставени официални лица, сред които бившите премиери Ахмед Уахия и Абделмалек Селал бяха задържани под стража по обвинения като "разхищение на публични средства".

Протестиращите обаче продължават да искат да бъдат отстранени и други официални лица, които според демонстрантите са част от елита, управляващ 44-милионната страна, откакто тя получава независимостта си от Франция през 1962 г.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
500 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.07.19 | 21:26

1

Практиката е доказала, че в ислямския свят демокрация не може да има. На_вероятно ще дойдат ислямисти на власт, а от това по_лошо няма.

Добави коментар

Водещи новини