Започна реконструкцията на Египетския музей в Кайро

  • 17 юни 2019 15:51

  • 297
  • 0
Започна реконструкцията на Египетския музей в Кайро
© Pixabay

Започна реконструкцията на Египетския музей в Кайро, като властите се ангажират да увеличат престижа му, въпреки че най-известната му колекция ще бъде преместена от него, съобщи Ройтерс.

Музеят на площад "Тахрир" в Кайро съхранява най-големите египетски археологически съкровища. През 2020 г. обаче ще бъде открит Големият египетският музей близо до пирамидите в Гиза и там ще бъде преместено съкровището на Тутанкамон. Колекцията му от мумии пък отива в Националния музей на египетските цивилизации в Кайро.

Първоначалната реконструкция на Египетския музей предвижда преподреждането в няколко галерии близо до входа, където ще бъдат преместени експонатите от гробниците от Танис на мястото на съкровищата на Тутанкамон. Дългосрочната цел е не само преустройство на сградата, но и създаване на по-добри условия за съхраняване на колекциите. Това ще стане база за кандидатстване музеят да бъде включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Проектът е финансиран с 3,1 милиона евро от ЕС и е с подкрепата на пет европейски музея - Британския музей, Лувъра, египетските музеи в Берлин и Торино, Националния музей на античността в Лайден.

Египетският музей е открит на 15 ноември 1902 г., уточни ТАСС. Оттогава той е главна съкровищница за археологическите находки. В колекцията му има 160 хиляди експоната. Десетки хиляди древни паметници обаче са в хранилището му, защото няма изложбена площ за всички.

След откриването на Големия египетски музей в Гиза голяма част от колекцията на музея в Кайро ще бъде преместена там. В Египетския музей в столицата ще остане свободно място за временни изложби с по-малко известни артефакти, много от които досега не са показвани.

Последвайте канала на

БТА
297 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини