ООН продължи инспекциите на плавателни съдове, заподозрени в нарушаване на ембаргото срещу Либия

  • 10 юни 2019 21:08

  • 313
  • 0
ООН продължи инспекциите на плавателни съдове, заподозрени в нарушаване на ембаргото срещу Либия
© gettyimages

Съветът за сигурност поднови днес разрешението за инспекции на плавателни съдове край бреговете на Либия, заподозрени в нарушаване на оръжейното ембарго на ООН, предаде БТА.

В неотдавнашен доклад генералният секретар на ООН Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно определи като "изключително важно" ембаргото да бъде прилагано и плавателните съдове да продължат да бъдат проверявани край бреговете на Либия, за да бъде пресечена контрабандата на оръжие от и за Либия. Той отбеляза също, че операцията на ЕС "София" - която се фокусира основно върху трафика на мигранти - е единствената регионална операция, която действа по силата на разрешението на ООН за инспектирането на кораби.

През март ЕС реши да прекрати военноморския елемент от "София", което означава, че европейски военни кораби повече няма да наблюдават дейността на трафикантите по либийския бряг или да изпълняват мисии за спасяване на мигранти. Въздушната подкрепа от ЕС ще продължи.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
313 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини