Мали поиска повече помощ от ЕС за борба с джихадистите

  • 15 май 2019 07:48

  • 356
  • 0
Мали поиска повече помощ от ЕС за борба с джихадистите
© Pixabay

Бедната западноафриканска страна Мали поиска от ЕС да увеличи подкрепата за региона на Сахел на фона на поредица екстремистки нападения, предаде Асошиейтед прес.

"Това е надпревара с времето", каза пред репортери след днешната министерска среща в белгийската столица между ЕС и страните от Сахел малийският министър на външните работи Тиебиле Драме. Той имаше предвид неотдавнашните нападения в Централно Мали и северната част на съседна Буркина Фасо. Малийският министър призова "Европа и другите страни по света, които разполагат с нужния инструментариум и се чувстват обезпокоени от терористичната заплаха" да предприемат действия. Драме добави, че много от проблемите на региона се изострят от конфликта в Либия.

Сигурността в Сахел се влоши през последното десетилетие и там често се извършват екстремистки нападения. През дългите и недобре охранявани граници в региона могат лесно да се придвижват бойци и хора, тръгнали към Европа в търсене на по-добър живот, отбелязва Асошиейтед прес.

В региона са активни няколко групировки, свързани с организацията "Ислямска държава" и Ал Каида. Във видеозапис от края на миналия месец водачът на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади поздрави "братята си" в Буркина Фасо, Мали и други страни затова, че са положили клетва за вярност.

Някога мирната Буркина Фасо е все по-дестабилизирана от джихадисти, влизащи през границата с Мали. В неделя неизвестни лица атакуваха католическа църква по време на литургия и убиха свещеник и петима богомолци. В района често се отвличат чужденци.

Освен Мали Сахел включва още съседните на обхванатата от военен конфликт Либия Чад, Нигер и Мавритания.

"Ситуацията се влошава и трябва да направим нещо", каза белгийският министър на външните работи Дидие Рейндерс.

Последвайте канала на

БТА
356 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини