Мароко обяви успехи в намаляването на нелегалната миграция към Испания

  • 10 май 2019 20:56

  • 431
  • 0
Мароко обяви успехи в намаляването на нелегалната миграция  към Испания
© Getty Images/Guliver (архив)

Мароканските власти са успели през последните месеци да намалят темповете на нелегалната миграция към Испания след предприети строги мерки срещу трафикантските мрежи. Това заяви в интервю от днес за Ройтерс шефът на мароканската служба за миграционен и граничен контрол Халид Зеруали. В интервюто той представи нови данни по темата.

От началото на годината досега да достигнат Испания през Мароко са успели 7202 души, което е с около 2000 повече в сравнение със същия период на миналата година. Но повече от половината от тазгодишните преминавания на испанска територия са станали през януари и през следващите три месеца броят им рязко е намалял. Това по думите на Зеруали показва, че усилията на мароканската държава дават резултат.

Той заяви, че досега през годината властите са осуетили 25 000 опита за незаконно проникване на испанска територия, което е с 30 на сто повече в сравнение със същия период на 2018 г.

Досега през годината не е имало никакви опити да бъдат щурмувани оградите по границата между испанските северноафрикански анклави Сеута и Мелиля и Мароко.

През миналата година в Испания незаконно са влезли около 57 000 души. Мароканските власти заявиха, че през миналата година са спрели 89 000 мигранти.

ЕС обеща 140 милиона евро помощ за управление на границите, за да помогне на Мароко да ограничи миграционните потоци. По-рано през годината бяха предоставени около 30 млн. евро.
Зеруали заяви, че половината от тази помощ ще дойде под формата на бюджетна подкрепа, а другата половина под формата на дарена техника. 

Последвайте канала на

БТА
431 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини