Папа Франциск в Мароко: Трябва да будим размисъла и състраданието

  • 31 март 2019 16:27

  • 176
  • 1
Папа Франциск в Мароко: Трябва да будим размисъла и състраданието
© Getty Images

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март се обърна днес към малобройната католическа общност в Мароко и заяви, че тя няма задача да извършва прозелитизъм, а да живее в братство с хората с различна религия, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Светият отец се възползва от двудневната си визита в Мароко, за да подчертае важността на диалога между религиите. Той също така изрази подкрепата си за усилията на мароканския крал Мохамед Шести да разпространява форма на исляма, която насърчава диалога и отхвърля насилието в името на Бог.

В Мароко живеят близо 23 000 католици, като повечето от тях са дошли от Европа (предимно Франция) и Субсахарска Африка. Те са по-малко от един процент от 35-милионното население.

"Християните са малобройно малцинство в тази страна. Това, според мен, обаче не е проблем, въпреки че осъзнавам, че понякога може да създава трудности за някои от вас. Църквата не расте чрез агресивен прозелитизъм", заяви Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март. "Това означава, драги приятели, че нашата мисия като покръстени, свещеници и посветени мъже и жени всъщност не се определя от броя ни, а от способността ни да генерираме промяна, да събудим размисъла и състраданието", добави той на среща с лидери на католическата общност в катедралата на Рабат.

Голям брой мароканци, приели християнството, дойдоха на спортния стадион в Рабат, за да присъстват на меса, която ще отслужи папата днес следобед, предаде АП.

"С идването си тук искаме да кажем на папата и на мароканското общество, че се гордеем с това, че сме християни", заяви мароканският християнин Адам Рбати, дошъл за месата заедно със съпругата си християнка и техния новороден син.

Последвайте канала на

БТА
176 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
...

2019.03.31 | 19:31

1

абеее, папата, вие що имате банка?!

Добави коментар

Водещи новини