Най-малко 134 души са убити при нападение над село в Мали

  • 24 март 2019 10:54

  • 1200
  • 1
Най-малко 134 души са убити при нападение над село в Мали
© Getty Images/Guliver (архив)

Най-малко 134 души са били убити при нападение срещу село в Централно Мали, съобщи в изявление късно снощи генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от ДПА, изразявайки шок и възмущение.

Атаката е извършена вчера сутринта срещу жителите на село в район Мопти, включително срещу жени и деца. Има и 55 ранени. Кои са извършителите или групировката, отговорна за нападението, засега не е известно.

Гутериш призова малийските власти "да удвоят усилията си за възстановяване на мира и стабилността в Централно Мали".

Специалният представител на ООН за Мали и ръководител на мисията на организацията за стабилизиране на страната (МИНУСМА) Махамат Салех Анадиф обяви на пресконференция, че в атакуваното село са изпратени миротворчески сили, посочва ТАСС.

Нападението, едно от най-кръвопролитните в последните години, е извършено по време на посещение в Мали на делегация на Съвета за сигурност на ООН.

Западноафриканската страна спорадично преживява нападения от страна на въоръжени групи след преврата от 2012 г., довел до установяването на сепаратистки бунтовнически групировки и свързани с Ал Каида групи в неспокойния Север на Мали.

През 2013 г. ООН разположи мироопазваща мисия в страната.

Последвайте канала на

БТА
1200 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Патриот

2019.03.24 | 13:11

1

Ми те в БГ селата са убити повече от 134 човека ,най вече възрастни и самотни хорица...Тук талибаните са още по силни

Добави коментар

Водещи новини