Досегашният президент на Алжир депозира кандидатурата си за президентския вот на 18 април

  • 04 март 2019 08:11

  • 359
  • 0
Досегашният президент на Алжир депозира кандидатурата си за президентския вот на 18 април
© Getty images (архив)

Кандидатурата на досегашния президент на Алжир Абделазиз Бутефлика за президентските избори на 18 април беше депозирана в Конституционния съвет на страната. Новината съобщи ръководителят на предизборната кампания на Бутефлика, предаде Франс прес.

"Кандидатът Бутефлика ме упълномощи, в съответствие с изборния закон, да депозирам кандидатурата му за президентските избори", каза Абделгани Заалян, ръководителят на кампанията на Бутефлика. Самият Бутефлика е в болница в Швейцария от една седмица и не се знае кога ще се прибере в родината си.

Заалян прочете по националната телевизия и откъси от писмо от президента. "Чух и се вслушах във вика, изтръгнал се от сърцето на протестиращите и по-специално на хилядите млади хора, които ме призоваха да взема решение за бъдещето на нашата страна", казва Бутефлика в писмото. "Тези млади изразиха разбираемо безпокойство. Имам задължението и волята да успокоя сърцата и духовете на сънародниците си и да отговоря на тяхното фундаментално изискване - промяната на системата", се допълва в писмото.

"Ако алжирският народ ми гласува отново доверие на 18 април, поемам тържествено пред Бог и пред алжирския народ ангажимента да организирам предсрочни президентски избори, чиято дата ще бъде определена от национална конференция, учредена след сегашния вот", казва Бутефлика.

"Поемам ангажимента да не съм кандидат за тези предсрочни избори, които ще излъчат моя приемник при неоспорими условия на свобода и прозрачност", допълва той.

"Националната конференция трябва да дебатира, разработи и приеме политически, институционални, икономически и социални реформи, които да са основата на новата система", уточнява Бутефлика в писмото си. Той също така обявява, че ще има нова конституция, която ще бележи зараждането на една нова република и която ще бъде подложена за гласуване на референдум.

Според директора на кампанията на Бутефлика неговата кандидатура е събрала 19 700 подписа от национални и местни народни избранници и 5 милиона подписи на обикновени избиратели от цялата страна. Формулярите на хората, изразили подкрепа за Бутефлика, бяха докарани в Конституционния съвет.

Намерението на Бутефлика да се бори за пети мандат породи вълна от протести в страната. Стотици студенти отново протестираха в столицата и в други градове. Те призоваваха Бутефлика да се оттегли от президентската надпревара и поискаха един "свободен и демократичен Алжир".

Конституционният съвет ще постанови до 10 дни дали кандидатурите за президентските избори са валидни. Общо осем кандидатури бяха депозирани за вота 18 април.

Последвайте канала на

БТА
359 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини