Премиерът на Франция на посещение в Мали

  • 22 февруари 2019 14:09

  • 301
  • 0
Премиерът на Франция на посещение в Мали
© pixabay

Премиерът на Франция Едуар Филип започва тази вечер посещение в Мали, което ще продължи до неделя - визита "в подкрепа" на тази страна от Сахел, която въпреки засиления военен натиск на Париж не успява да ограничи разпространението на джихадисткото насилие, по-специално в посока на съседните Буркина Фасо и Нигер, предаде БТА.

Става дума за постоянна военна подкрепа чрез силите "Бархан" (включващи 4500 френски войници, сред които 2700 в Мали), подкрепа за политическия процес, воден от малийското правителство, и подкрепа за развитие - това са трите послания, с които пристига премиерът според неговото обкръжение.

Това "послание в знак на подкрепа и разбиране" ще бъде отправено от госта по време на насрочените за утре срещи с премиера на Мали и с президента Ибрахим Бубакар Кейта, съобщи канцеларията на френския министър-председател. Военната част е "само един аспект" от предстоящите преговори, посочва неговият апарат, като набляга върху дипломатическите и икономическите въпроси.

Независимо от успеха на френската военна намеса през 2013 г., дал възможност да бъде отвоюван от джихадистите малийският Север, в страната все още има цели зони извън контрола на местните и чуждестранните войски, които редовно стават обект на атаки. Насилието се шири все повече - от северните райони плъзна към центъра и южните области, а след това към Нигер и Буркина Фасо, където положението изглежда най-тревожно. Нападенията често се размесват с конфликтите между различните общности в региона - по данни на ООН през 2018 г. в тях са загинали над 500 мирни жители на Централно Мали.

Утре сутринта се очаква Едуар Филип да посети водопречиствателна станция край столицата Бамако - съоръжение, финансирано от Френската агенция за развитие, и да оповести там нови начинания, в които Париж ще вложи "десетки милиони" евро. Предвижда се да бъде представен и проект за развитие на добива на памук, един от основните сектори в малийската икономика. В неделя програмата на премиера включва посещение при френски военни, базирани в Мали. Едуар Филип ще се поклони пред паметта на 24-те френски войници, загинали от началото на френската операция през 2013 г..

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан няма да придружава премиера, както бе предвидено първоначално, във връзка със срещата на високо равнище между ЕС и Арабската лига през уикенда. В делегацията обаче са включени министърката на въоръжените сили Флоранс Парли и държавния секретар на вътрешните работи Лоран Нунез, представители на бизнеса,.както и двама френски футболисти от малийски произход - заместник-треньорът на "Пари-Сен Жермен" Зумана Камара и бившият национал Ласана Диара.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
301 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини